Annons

Annons

Annons

Debatt
Äntligen en folkräkning för att få ordning på Sverige

Mot Magdalena Anderssons och Annie Lööfs vilja röstade riksdagen nyligen för att en folkräkning ska genomföras. Nu måste regeringen följa folkets vilja. Sverige ska inte hålla bidragsfuskare, välfärdssvindlare och illegala invandrare om ryggen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Niklas Wykman, M.

Bild: Arkivbild

Annons

Det är oklart hur många människor som befinner sig i Sverige. Hundratusentals beräknas vara folkbokförda på fel adress och många har multipla identiteter. Det skapar grogrund för kriminalitet och möjliggör ett utnyttjande av det välfärdssystem som hårt arbetande människor byggt upp under hela arbetsliv. Därför är det glädjande att riksdagen nu röstat för en nationell folkräkning och att införa krav på biometriska uppgifter för dem som flyttar till landet – ett första steg mot ordning och reda.

Annons

Annons

Skatteverket uppskattar att omkring 200 000 personer är felaktigt folkbokförda, och varnar därtill för omfattande fusk med samordningsnummer. Hur många som befinner sig illegalt i landet vet ingen. Staten har tappat kontrollen. Detta utnyttjas för bidragsfusk, organiserad brottslighet och tillåter ett skuggsamhälle att växa fram. Regeringen har efter åtta år vid makten inte löst problemen. Detta möjliggör ett cyniskt utnyttjande av människor och av vår gemensamma välfärd, där pengar försvinner rätt ner i fickan på bedragare och kriminella. Det är svårt att beräkna exakt hur stora summor det gäller men undersökningar pekar på cirka 20 miljarder kronor per år.

Moderaterna tog därför initiativ och tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna la vi fram ett förslag om att det ska genomföras en nationell folkräkning. Det förslaget har vunnit en majoritet i riksdagen. Det innebär att regeringen nu har ett skarpt uppdrag att genomföra en folkräkning.

De kan inte längre slingra sig utan måste uppfylla svenska folkets vilja. Med hjälp av tekniken kan en folkräkning göras smidig för de allra flesta, till exempel genom att verifiera sin folkbokföringsadress med Bank-id. Tillsammans med Polisen, Migrationsverket, Sveriges kommuner och andra myndigheter kommer Skatteverket kunna genomföra en effektiv folkräkning, bland annat genom hembesök i områden där felet misstänks vara stort.

Annons

Svenska folket har genom riksdagen fattat sitt beslut men det är regeringen som styr uppdrag till myndigheterna. Nu är det alltså ytterst Magdalena Andersson och det ansvariga statsrådet Mikael Damberg som måste börja jobba. För de tänker väl inte trotsa demokratin och fortsätta med ett system som håller fuskare och kriminella om ryggen?

Niklas Wykman, M

skattepolitisk talesperson

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan