Annons

Annons

Annons

Debatt
Fler ska ha möjlighet att ha semester

Nu är dagarna varma och nätterna ljusa vilket för många innebär att det är tid för sommarsemester. Vi vill att fler ska ha möjlighet att ha semester och få uppleva den avslappning som det innebär att lämna arbetet inför några veckors ledighet.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Stenvard och Alexander Hägg, M.

Annons

För att ha semester måste man också ha ett jobb att ta semester från. Gävleborg har historiskt alltid haft en hög arbetslöshet och så är fallet även nu. Vi har Sveriges tredje högsta arbetslöshet och ligger långt över riket. För den som är arbetslös innebär det ett bidragsberoende och minskad självständighet. Fler behöver gå från att få bidrag till att få en lön och fler barn i Gävleborg behöver se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen.

Annons

Annons

Att vara arbetslös kan leda till dåligt mående, oro över ekonomin och påverka individen negativt. Det är heller inte rättvist mot dem som varje dag går till jobbet för att bidra till vår gemensamma välfärd att grannen stannar hemma men får lika mycket betalt för att inte jobba. Någonting är riktigt skevt med vårt bidragssystem och låser fast människor i bidragsberoende.

Vi vill införa ett bidragstak så att det alltid lönar sig mer att jobba än att gå på bidrag, på så sätt ökar incitamenten att ta ett arbete. Problematiskt är också att många arbetsgivare i länet skriker efter arbetskraft samtidigt som så stor del är arbetslösa. Matchningen mellan jobb och utbildning i länet måste förbättras, vi vill här använda regionens folkhögskolor till att erbjuda utbildningar som leder till jobb i länet. Vidare behöver företagens förutsättningar förbättras. Vi moderater vet att det är i företagen jobben skapas och genom ett blomstrande näringsliv kan vi tillsammans skapa fler arbetstillfällen.

Genom att fler arbetar minskar utanförskapet och resurserna till vår gemensamma välfärd ökar. Fler Gävleborgare ska ha ett arbete, då kan också fler Gävleborgare ha semester.

Patrik Stenvard (M)

Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M)

Regionråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan