Annons

Annons

Annons

Insändare
Det handlar inte om ”vinstjakt” utan om ren överlevnad

Den 23 juni skrev jag en debattartikel om att lärare i friskolor är mer nöjda med sina arbetsplatser än lärare i kommunala skolor. Jag skrev också att Socialdemokraterna blundar för det faktum att attraktiva arbetsplatser på sikt riskerar att försvinna om nuvarande regering skulle få igenom sina förslag om försämrade villkor för fristående skolor.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Bild: TT

Annons

Den 29 juni rycker läraren Pontus Vesterberg ut till Socialdemokraternas försvar och använder samma retorik och argumentationslinje som skolministern bygger sin valrörelse på.

Han påstår bland annat att lärare i friskolor har sämre arbetsvillkor, att friskolor är ekonomiskt överkompenserade och att en del bara driver skola för att tjäna pengar. Visst känns det igen?

Annons

Annons

Att friskolor skulle erbjuda sämre arbetsvillkor samtidigt som lärarna där trivs betydligt bättre än sina kommunalt anställda kollegor är svårt att få ihop. Skillnaderna är dessutom inte marginella.

Här är några exempel från Svensk Kvalitets Jobbhälsoindex 2022:

 66 procent av lärarna i friskolor är nöjda med sitt arbete jämfört med 53 procent

i kommuner.

 64 procent av friskolelärarna ser fram emot att gå till jobbet – endast 51 procent

av de kommunala lärarna gör det.

 När lärare tillfrågas om hur nära deras nuvarande arbetsplats är en ideal arbetsplats som de skulle vilja jobba på blir skillnaderna ännu större. 51 procent av friskolelärarna anser att deras arbetsplats är nära idealet, bara 30 procent av de kommunala lärarna håller med.

Pontus Vesterberg har även köpt Socialdemokraternas talepunkter när det gäller skolpengen. Som att friskolor skulle vara överkompenserade och att skolnedläggningar som följd av sänkt skolpeng skulle vara bevis för att en del bara vill tjäna pengar. Det genomsnittliga överskottet för en friskola ligger på cirka 3,5 procent – självklart skulle inte minst mindre friskolor drabbas hårt om de plötsligt skulle få betydligt mindre pengar för sina elever än kommunala skolor.

Det handlar inte om ”vinstjakt” utan om ren överlevnad, och att kunna leva upp till det krav som Skolinspektionen ställer om att friskolor ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi.

Annons

En sak har Pontus Vesterberg dock helt rätt i och det är att ett vinstförbud inte är lösningen på något problem. Bättre vore att titta närmare på vad det är som gör att lärare i friskolor trivs så mycket bättre på jobbet. Den akuta lärarbristen är bara ett av många problem i svensk skola som knappt ges utrymme när regeringen sätter tonen i debatten.

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan