Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ingen ung ska lämnas efter – det är vårt löfte

När det i samhället finns stora klyftor mellan vuxna innebär det också stora orättvisor mellan barn. I vår barndom läggs grunden för resten av våra liv och vi menar att oberoende av familjens ekonomi förtjänar alla barn en jämlik uppväxt och att vi som samhälle ser till att ingen ung lämnas efter.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Wiklund Lång, S.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

Det är bakgrunden till våra första jämlikhetslöften riktat till Gävles barn- och unga.

Vi vill införa frukost i skolan med början i högstadiet för att ingen elev ska starta dagen hungrig. En av tre elever hoppar över att äta frukost och anledningen till det är förstås flera. Det kan handla om familjens ekonomi när vi vet att elva procent av barnen i Gävle lever i barnfattigdom. Men även stressiga mornar och längre restid till skolan kan vara orsak till att frukosten prioriteras bort.

Oavsett skäl kan erbjudande om skolfrukost ge en mer jämlik, hälsosam och positiv start på dagen för alla barn. Erfarenhet från skolor där skolfrukost visar att eleverna kunde koncentrera sig bättre och att det blivit en större studiero med minskat stök.

Annons

En klarad skolgång är den enskilt viktigaste insatsen för att ingen ung ska hamna på glid och ha möjlighet att följa sina drömmar. Men då behöver insatserna stärkas i tid när elevers frånvaro ökar. Många skolor i Gävle beskriver svårigheter att få tillbaka elever till skolan efter pandemin och elevfrånvaron har blivit större. Vi menar att varje sten måste lyftas för att stärka samarbetet mellan skola, elev och föräldrar.

Annons

Därför föreslår vi att anställa skolsocionomer som arbetar direkt i skolan som en brygga till familjer och ger starkare stöd tidigare när ett barn eller ungdom riskerar att hamna snett. Där det har prövats har skolsocionomer snabbt gjort skillnad.

Det första jobbet, lönen och viktiga första raden på CV:t är en nyckel till det framtida arbetslivet.

Samtidigt kan vi se hur äldreomsorgens medarbetare behöver avlastning, inte minst under sommaren medan pandemin också förstärkt de äldres ofrivilliga ensamhet. Därför vill vi göra en större satsning på fler sommarjobb till unga inom äldreomsorgen som sträcker sig en längre period än feriepraktiken som i dag garanteras mellan årskurs 2 och 3 på gymnasiet. Sommarjobben ska vara särskilt inriktade på sociala insatser som att hinna dricka en kopp kaffe och ta en promenad i solen eller annat som ger en guldkant i tillvaron och som många i dag saknar.

Dyr utrustning ska inte vara det som stoppar någon från att ha en meningsfull fritid. Men möjligheten att prova på nya fritidsintressen och utveckla sina talanger ser idag väldigt olika ut mellan barn. Här behöver mer göras i samarbete med vårt duktiga föreningsliv och ett steg är att införa Fritidsbanker i Gävle som gör det mer tillgängligt oavsett var du bor att gratis kunna låna kvalitativ och återbrukad sport- och fritidsutrustning.

Annons

Vi behöver vända på varje sten för att bryta segregation och utsatthet bland barn- och unga. Det här är några av de första förslag vi vill genomföra för att skapa tryggare och jämlika villkor för Gävles unga. Möjligheterna för unga oavsett var de växer upp behöver förbättras och orättvisor mellan barn brytas.

Åsa Wiklund Lång (S)

kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik (S)

kommunalråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan