Annons

Annons

Annons

Insändare
Märkliga påståenden om friskolesystemet

Den 23 juni publicerades ett debattinlägg av Ulla Hamilton i GD. Det finns flera påståenden som är märkliga. Här tänkte jag bemöta några av dessa.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är allt från större klasser, färre adekvata skolgårdar, färre skolbibliotek, mindre elevhälsoteam, lägre löner, till färre legitimerade lärare o.s.v. Listan kan göras lång, skriver insändarskribenten.

Bild: TT

Annons

Hamilton nämner förslaget kring reformerad elevpeng som skulle innebära att friskolor slutar överkompenseras för uppdrag de inte har (bland annat utbudsansvar). Att friskolor skulle sluta finnas för att det blir en mer rättvis skolpeng visar med all enkelhet syftet med vissa friskolor, tjäna pengar.

Vinstbegränsningar nämns också som något dåligt. Här är svenska folket tydliga, vi vill inte ha vinstdrivande skolföretag (SOM-institutet, 2022). Vinstbegränsningar är däremot ett dåligt förslag. Det är lätt att kringgå då de stora skolkoncernerna har andra företag som står för mat eller städning. Med andra ord så kommer vinsten flyttas mellan bolagen genom en höjning för kostnaden för till exempel städningen. En annan anledning är att överskott används redan i dag för att expandera koncernskolorna genom att bygga nya eller köpa upp mindre friskolor.

Annons

Annons

Det nämns att anställda i friskolor är mer nöjda med sitt yrke än kommunala lärare. Det är jättehärligt att människor är nöjda med sitt jobb. Som ett bevis så berättas det att 40 procent av personalen i friskolor skulle söka sig till kommunala skolor ifall deras friskola lades ner. Hamilton tycker det är ett dåligt betyg för kommunala skolor. Att endast cirka 15 procent av friskolelärarna skulle söka sig till en annan friskola nämns inte. Med samma logik så är det ett ännu sämre betyg för friskolorna.

Resultatet i sig är inte förvånande då lärarna inom friskolor generellt har sämre arbetsvillkor. Det är allt från större klasser, färre adekvata skolgårdar, färre skolbibliotek, mindre elevhälsoteam, lägre löner, till färre legitimerade lärare o.s.v. Listan kan göras lång.

Det är inte friskolorna, friskolelärarna eller eleverna i friskolor som är felet utan  systemet då det skapar incitament till att tjäna så mycket pengar som möjligt utan ett bättre resultat än jämförbara elevgrupper i kommunala skolor. Ett exempel på detta är ifall Gävle kommun beslutar att införa sossarnas förslag om skolfrukost så kommer friskolorna att kompenseras av motsvarande belopp utan att behöva införa frukost. Samma sak gäller vid renoveringar eller något annat som höjer elevpengen. För mig som liberal är detta sinnessjukt.

Hamilton känner att systemändringar är på gång. Förhoppningsvis följer politikerna folkviljan så att skolsystemet blir rimligare, bättre och effektivare.

Pontus Vesterberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan