Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Skeppet kan inte jämföras med Kalles

Förmodligen minskar viljan att behålla namnet Skeppet ju fler som skriker om att behålla det men det är i all välmening jag ger mitt bidrag till debatten.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt allt vara kvar men med tillägg, till exempel Skeppet Sarahs, skriver skribenten.

Bild: Fredrik Selgeryd

Annons

När Sarah Johansson jämför namnbytet med att Kalles ("som var hur bra som helst") byter namn till Le Bôn visar hon tydligt att hon inte är i närheten av att förstå skillnaden men jag klandrar henne inte. Det har med ålder att göra och vad som är historia för hennes generation. I ett större perspektiv ligger det däremot närmare att jämföra med om Moulin Rouge i Paris skulle byta namn och fasad, om än något tillspetsat.

Annons

Annons

Gävle kan inte skryta med många klassiska hak men Skeppet är i så fall ett. Hörnet med CH:s maffiga lejon på taket och Skeppets neonbokstäver i gatuplan är en av Gävles mer kända silhuetter och en del av vår historia. Gör ett besök på Länsmuseet och beskåda alla gamla bilder. Här hittar man nog inte Kalles, däremot Skeppet, bilder från 1940-talet och framåt. Det räcker med att Googla förresten.

Jag är inte så gammal men har ändå hunnit höra många historier från CH (byggt 1876) och Skeppet. Här bodde man om man var handelsresande och här dansade man och åt. Vissa minnen och historier bleknar med tiden, menyer och inredning byts också ut, vilket är helt i sin ordning.

Däremot är det av stor vikt att namnet bevaras, liksom utsmyckningen. Givetvis finns CH:s "galjonsfigurer" och sköld kvar på taket, inte några röda Scandicbokstäver.

Förslag: Låt allt vara kvar men med tillägg, till exempel Skeppet Sarahs.

Älska Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan