Annons

Annons

Annons

Debatt
Vad f-n får jag för pengarna? En fråga lika aktuell i dag

Vad f-n får jag för pengarna? Leif Östlings kända fråga är lika aktuell i dag som när den uttalades. Det är en fråga som gäller dig som betalar skatter och avgifter i Gävle kommun. Frågan väcker fler frågor.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Är det bra eller dåligt att kommunen och dess bolag äger företag som producerar och säljer till sig själva? skriver debattörerna.

Bild: Erik Wikström

Annons

Låt oss till en början enas om att hela samhället behöver ställa om till ett mer hållbart samhälle, men hur det ska uppnås skiljer de olika partierna åt. I höstens val kan du vara med och avgöra om det ska ske på ett effektivt sätt. Vi moderater efterlyser grundligare analyser för att kunna avgöra om nyttan är värt priset innan politiken beslutar att skotta ut stora summor pengar på klimat- och miljöprojekt.

Vi anser att kommunen först och främst ska sköta sina kärnverksamheter och göra Gävle till en ännu trevligare och tryggare kommun att bo, leva och verka i.

Låt oss ta ett exempel: Gästrike Ekogas AB ägs till 49 procent av Gävle Energi och 51 procent av Gästrike Återvinnare. Varför ska Gävles energibolag äga ett bolag som producerar biogas? Det är ju du och vi som elkunder som är med och betalar notan. Att Gästrike Återvinnare behöver ta hand om matavfallet kan vi förstå, men hur och till vilket pris behöver utvärderas bättre än i dag.

Annons

Annons

Gästrike Ekogas har gått med 61 miljoner i förlust under åren 2016-2020. Förlusten förra året landade på 6,4 miljoner. Företaget har sedan starten fått två ovillkorade aktieägartillskott (det vill säga inget krav på återbetalning) av oss som betalar avgifter för el och sophämtning. Det första var 2014 på 26 miljoner och det andra 2019 på 40 miljoner. Kommer Gästrike Ekogas att kunna betala tillbaka? I så fall vid vilken tidpunkt?

Det finns i runda tal 100 privatbilar i Gävle som kör på gas så den efterfrågan finns knappt och inget talar för att den fordonsflottan kommer att öka. Produktionen hos Gästrike Ekogas går huvudsakligen till kunder inom det offentliga. De största kunderna är det bussbolag som kör i stadstrafiken, Borlänge kommun och sopbilar hos Gästrike Återvinnare.

Är det bra eller dåligt att kommunen och dess bolag äger företag som producerar och säljer till sig själva? Gasbussarna är upphandlade av Region Gävleborg till 2030. Vad händer sedan när fordonsflottan mer och mer går på el? Ska vi fortsätta att producera gas, eller investera ännu mer och kanske göra om produktionen till flytande biogas som är enklare att lagra och distribuera? Hur ser marknadens efterfrågan ut i så fall?

Gävle kommun har ambitionen att ligga i topp inom klimat och miljö, då kanske det inte är bra att våra stadsbussar drivs med biogas. Dessa fordon klassas inte som miljöfordon av EU, då de släpper ut stora mängder med nanopartiklar.

Annons

I dag har Gästrike Ekogas avsättning för all gas de producerar. Det produceras maximalt av vad anläggningen klarar av och bolaget går fortfarande med 6,4 miljoner i förlust Man måste till och med köpa in gas ibland, vilket är olönsamt. Att öka produktionen skulle kräva ytterligare investeringar kanske runt 80 miljoner. Är det ett klokt val? Det tror inte vi.

Annons

Det måste bli ett stopp på Miljöpartiets miljöpopulism där politiker leker riskkapitalister med skattepengar. Det slutar sällan bra. 61 miljoner i förlust under åren 2016-2020 och bolaget fortsätter att gå med förlust. Det är tyvärr vad Miljöpartiet ger er för pengarna.

Margareta Larsson (M)

gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i Gästrike Återvinnares fullmäktige

Pekka Seitola (M)

vice gruppledare i kommunfullmäktige

William Elofsson (M)

kommunalråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan