Annons

Annons

Annons

Debatt
Sveriges unga har rätt till en lön de kan leva på och ett bra boende till en rimlig kostnad

Nu är skolan slut och gymnasielever, studenter och andra unga vuxna ska ut och börja sommarjobba. Bland dem som har sommarjobb har de allra flesta timanställningar eller allmän visstid. Detta är de två mest otrygga anställningsformerna du kan ha i dag.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En lön att leva på och en rimlig hyra är vad de unga behöver, skriver debattörerna.

Bild: Bildbyrån

Annons

När du får ditt nya sommarjobb eller kommer tillbaka till ditt gamla gör du allt det din arbetsgivare säger. Du vill visa framfötterna och visa att du vill stanna kvar även efter sommaren. Men vågar du med en tim- eller allmän visstidsanställning tacka ja till din första lägenhet? Vågar du flytta hemifrån med risken att stå utan inkomst?

Enligt Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende som utkommer vartannat år är idag cirka 238 000 unga ofrivilligt bostadslösa i Sverige. Dessa unga tvingas att fortsätta bo hemma eftersom de inte har de ekonomiska förutsättningarna eller de köpoäng de behöver för att flytta hemifrån. I många fall får föräldrarna frågan om hur de ska lösa sitt barns bostadssituation – något som borde vara samhällets uppgift. Samma studie visar även att var tredje ung vuxen i åldrarna 20-27 är orolig för sin framtid. Kommer de kunna ta det där bättre jobbet i en annan kommun, vart ska de då bo när nästan alla hyresvärdar har ett poängsystem som inte är baserat på behov? Kommer de ens att kunna bilda familj?

Annons

Annons

För att råda bot på detta så skulle det statliga investeringsstödet behöva införas igen så att det kan byggas fler billiga bostäder, framför allt nu när vi ser att byggpriserna skenar som ett resultat  av bland annat coronapandemin. Investeringsstödet behövs eftersom nyproducerade lägenheter är de som generellt har den absolut högsta hyran för ett förstahandskontrakt.

Vi ser även att det behövs en arbetsmarknadspolitik som möjliggör för unga att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden och inte behöva jaga timmar eller kombinera anställningar.

Sveriges unga har rätt till en lön de kan leva på och ett bra boende till en rimlig kostnad.

Ungdomsgruppen Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Regionala ungkommittén LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan