Annons

Annons

Annons

Debatt
Svenskt jordbruk tillåts inte utnyttja sin potential

Svenskt jordbruk är föregångare inom djurskydd, produktionen är klimatvänligare samt använder betydligt mindre växtskyddsmedel och antibiotika. Det är även en av de starkaste landsbygdsmotorerna. Med alla mått mätt borde både svenska politiker och EU främja produktion i Sverige.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mattias Eriksson Falk, SD.

Bild: Magnus Lundquist

Annons

Trots det har det i dag högre skatter och avgifter och mer regler än konkurrerande jordbruk i andra länder. Trots det läggs nya idealistiska mål för klimat och miljö på det svenska jordbruket. Resultatet blir en minskande livsmedelsproduktion.

När det blir kris vaknar politiken. Men insikten verkar saknas att det inte är kriserna som skapar den låga lönsamheten utan det är den låga lönsamheten över lång tid som skapar eller förvärrar kriserna.

Annons

Annons

Vi Sverigedemokrater vill minska bränsle- och energiskatter och arbetsgivaravgifter och verka för att svenska jordbrukare ska få kompensation för vissa svenska särkrav. Vi vill tillskjuta en miljard till stödfinansieringen för att förverkliga livsmedelsstrategins intentioner. Vi vill rensa bland politiska mål och krångliga regler. Tillståndsprövning och tillsyn ska göras mer förutsägbar och verklighetsförankringen säkras. Frihetsgraderna för lantbrukaren ska öka.

Och vi vågar säga nej i Bryssel.

Om SD:s realism får råda kommer jordbruket att blomstra och livsmedelsproduktionen att öka, så att vi kan försörja oss själva. Tillsammans med andra åtgärder för skog och landsbygd ska det få våra landsbygder att leva upp.

Sverigedemokraterna

Martin Kinnunen

Miljöpolitisk talesperson

Mattias Eriksson Falk

Riksdagskandidat Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan