Annons

Annons

Annons

Insändare
Hanteringen av asylärenden är en skam för Sverige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bristen på mänsklighet är upprörande, brottet mot konventionen om mänskliga rättigheter uppenbar och den ekonomiska dumheten att utvisa människor som fått utbildning och behövs i Sverige närmast obegriplig, skriver Jan Stattin (bilden) och Eva Stattin.

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Asylsökande afghaner har svårare att få uppehållstillstånd i Sverige än någon annanstans. Sverige har positionen som ett extremt undantag i EU, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Granskning av avslagen visar dessutom på stora brister i utredningen av asylskäl. I ett läge när talibanregimen råder över Afghanistan sker utvisningsbeslut som innebär livshot mot asylsökande.

Annons

Vi får aldrig någonsin vackla när det gäller alla människors lika värde, skrev ministern Åsa Lindhagen i Aftonbladet 2020. Hennes varning för den strukturella rasism, som hon iakttog, blir alltmer befogad.

Vi ser en politisering av besluten i asylärenden. En konsekvens av en populistisk debatt utan sakligt underlag, som i dag förs av flera partier. Regeringens roll i sammanhanget är självklar, signalerna från Migrationsverket ut till handläggare och beslutsfattare att prioritera avslag är kända. Att enskilda handläggare går längre i jakten på asylsökande är tydligt. I vissa fall tycks det handla om ren prestige.

Annons

Läsningen av besluten är skrämmande. Metoderna är välkända. När det gäller konvertiter till kristendom och ateister förklaras de icke genuina i sin uppfattning, hur väl underbyggd denna är. Okunniga handläggare bedömer trovärdigheten i kristen övertygelse hos en konvertit, och ignorerar både tillförlitliga intyg, övertygelse och kunskaper hos den asylsökande.

HBTQi-personer som lever i långa förhållanden avfärdas, ateister som är välkända anses kunna gömma sig i Afghanistan. Kvinnor som flytt landet anses kunna anpassa sig vid en återförvisning.

Allt detta är livsfarligt och ingen domstol eller uppretad mobb i Afghanistan frågar efter vilka bedömningar som gjorts av Migrationsverket i Sverige. Att sedan Migrationsdomstolen genomgående bara bekräftar Migrationsverkets bedömning utan egen utredning gör rättssäkerheten till ett spel för gallerierna.

Annons

Människor som varit här i sju år, ungdomar med gymnasieutbildning ofta i bristyrken, svenska familjer och fast jobb får utvisningsbeslut. Bristen på mänsklighet är upprörande, brottet mot konventionen om mänskliga rättigheter uppenbar och den ekonomiska dumheten att utvisa människor som fått utbildning och behövs i Sverige närmast obegriplig. Det som sker är en skam för Sverige.

Jan Stattin

medredaktör och författare till vitboken ”Den onödiga flyktingkrisen”

Eva Stattin

medicinsk sekreterare och förskollärare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan