Annons

Annons

Annons

Annons

I Sten hade vi en genomlojal, generös och engagerad arbetskamrat

Sten Christenson, legendarisk församlingsassistent och ungdomsledare på Brynäs i Staffans församling har avlidit i en ålder av 93 år.

Sten Christenson.

Annons

Skånepågen som gick till sjöss i 17-årsåldern och var sjöman ett antal år.

Med sin familj kom han en tid att bo på sjömanskyrkan i Lübeck. Det var väl där han på något sätt fick reda på att församlingsassistenttjänsten på Brynäs i Gävle var ledig. Han sökte tjänsten och dåvarande kyrkoherden Gustaf Risberg såg Stens begåvningar så Sten fick tjänsten.

Annons

1963 flyttade familjen till Gävle och i mer än 30 år, fram till 1996, huserade Sten och hans genom åren hundratals, kanske tusentals ungdomar i Kyrkans ungdomsklubb i anrika Staffans Församlingshus på Brynäsgatan 33.

Annons

För mig blev Sten Christenson en väldigt viktig och särdeles skicklig arbetskamrat, en mycket nära och kär vän, när jag blev kyrkoherde i församlingen. Han kändes oundgänglig i verksamheten.

Jag beundrade Sten. Hans sätt att med respekt och omsorgsfullt möta alla dessa unga som genom och i honom fick en genomgjuten mänsklig förebild.

Sten var en fixare. Ingenting var egentligen omöjligt för honom. Jag undrar om någon enda någonsin hörde honom säga ”Nej, jag har inte tid” eller ”Nej, jag är ledig i dag”. Jag hörde det aldrig.

Verksamheten med ungdomarna utvecklade han med olika ”hobbyklubbar”: frimärken, bilbana, foto, modellbygge till exempel Och kvällarna avslutades som regel med aftonbön. Vem han egentligen gjorde tjänst för, det var självklart för honom.

I arbetslaget var han väldigt omtyckt och respekterad. Vi visste att vi i Sten hade en genomlojal, generös och engagerad arbetskamrat.

Och man tänker på alla dessa ungdomar som Sten i årtionden på sitt sätt tagit sitt ansvar för. Gång på gång får jag än i dag av numera vuxna f.d. Stens adepter höra hur viktig han var för dem i barndomen och ungdomen. En rad av ungdomarna kom också att bli Stens vänner upp i vuxen ålder.

Han fick i sin tjänst betyda mycket för grabbar och tjejer på Brynäs. Så vi är många som tacksamma och i sorg står vid sonen Bertils och dottern Lees och deras familjers sida nu när Sten fått gå genom grinden till evighetens blommande sommarhagar. Där finns det mycket att fixa. Men vi saknar honom.

Bengt Wiklund

kyrkoherde em.

Annons

Annons

Till toppen av sidan