Annons

Annons

Annons

Debatt
Bryt åldersdiskrimineringen inom LSS

Att bli äldre och åldras är en naturlig process i livet. Vi vill verka för att vi alla ska få åldras med en så god livskvalitet som möjligt.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ingemar Kalén, KD.

Bild: Björn Hanerus

Annons

Kristdemokraterna driver därför frågan om att personlig assistans ska kunna beviljas även efter att man fyllt 65 år. I dag finns det ingen nedre åldersgräns för att kunna få personlig assistans, vilket är bra. Däremot finns en övre, vilket är otidsenligt.

Rådande praxis innebär att man inte erbjuder assistans till personer över 65 år. Detta menar vi är ett tydligt utslag av åldersdiskriminering, icke värdigt ett modernt samhälle av i dag.

Annons

Annons

Ett annat märkligt inslag i LSS-lagstiftningen är att om du fick personlig assistans före 65 års ålder, så får du behålla den, men den kan dock inte utökas. Detta samtidigt som pensionsåldern nyligen höjts till 67 år, vilket är ett uttryck för att vi förväntas vara mer aktiva och ha större skyldigheter i samhället längre upp i livet än i dag. Dessa exempel visar att LSS-lagstiftningen behöver uppdateras och anpassas till samhällsutvecklingen under 2020-talet.

Vi vill att alla ska få åldras med en så god livskvalitet som möjligt! Livskvalitet har ingen ålder!

Kristdemokraterna

Ingemar Kalén

ordförande seniordistriktet Gävleborg

Jennie Forsblom

regionråd i opposition

Peter Åkerström

gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan