Annons

Annons

Annons

Debatt
Avskaffa karensavdraget

Debatten om karensavdrag blir ofta orättvis därför att medlemmar inom LO-kollektivet sällan eller aldrig kan arbeta hemifrån. Vi kan varken bygga hus, måla, tapetsera, servera kunder, ta hand om konferensgäster, förskolebarn eller äldre hemifrån vårt köksbord. I detta finns både en orättvisa och en ojämlikhet.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sara Astner, Hotell och restaurangfacket.

Bild: Arkivbild

Annons

Den här debatten skaver och karensavdraget måste bort. Det är helt orimligt att någon som inte kan arbeta ska få avdrag på sin lön för att man är sjuk. Vi arbetare möter kunder, gäster, omsorgstagare och medborgare på jobbet i en hög utsträckning och utsätts därmed i långt högre utsträckning för smitta och att då få avdrag på lönen är inte rimligt.

Annons

Vi menar att det behövs en debatt om både vilket samhälle men också vilken arbetsmarknad vi vill se i framtiden. Vi menar att vi har skapat ett samhälle där vi ska arbeta trots att vi i själva verket är sjuka.

Annons

För problemet på arbetsmarknaden är många gånger inte den höga sjukfrånvaron utan den höga sjuknärvaron. Forskning som är publicerad vid Högskolan i Gävle och Karolinska institutet gör gällande att sjuknärvaron kostar betydligt mer än sjukfrånvaron. Vid en sjuknärvaro på två, tre eller fler tillfällen per år så ökar risken för långtidssjukskrivningar och det vi tidigare kallade för sjukpension. Människor som arbetar när de är sjuka riskerar alltså att bli ännu sjukare.

En annan undersökning visar att 70 procent av Hotell och restaurangfackets medlemmar går till jobbet trots att de är sjuka. Medan en undersökning från Kommunal visar att två av tre kommunalare går till jobbet trots att de är sjuka. Därför är det så fel att begrava denna fråga i en utredning, när många av svaren redan finns från andra utredningar.

Många LO medlemmar är kvinnor. De har i grunden låga löner, osäkra anställningar, brister i sin arbetsmiljö, deltidsanställningarna är fler och skulle behöva fler kollegor på sina arbetsplatser. Många av kvinnorna i LO kollektivet har inte råd att stanna hemma när de är sjuka vilket inte kan beskrivas på något annat sätt än att det är skamligt. Ojämlikheten, ojämställdheten och klassamhället visar sig otroligt tydligt.

Annons

Vi vill se en jämlik och jämställd arbetsmarknad. Karensavdraget slår hårt mot våra medlemmar och det är hög tid att det avskaffas.

Annons

Barbro Andersson

vice ordförande Kommunal

Matilda Sundquist Boox

distriktsordförande S- kvinnor Gävleborg 

Sara Astner

förbundsstyrelseledamot Hotell och restaurangfacket

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan