Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Så här låg kompetens får inte en så stor kommun som Gävle ha

2016 gjorde Magdalena Andersson (S), dåvarande finansminister, ett uttalande som gjorde många upprörda. Hon sa till SR Ekot att flyktingkrisen skulle finansieras genom nedskärningar i stöd för funktionsnedsatta. Uttalandet fick mycket stor spridning men hon tog inte tillbaka det. Problemet var inte att hon sa det utan att Socialdemokraterna har agerat efter hennes uttalade vilja.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars Beckman, M.

Bild: Arkivbild

Annons

RBU – riksförbundet för funktionsnedsatta barn och unga har gjort en sammanställning över alla 18 försämringar som har skett för funktionsnedsatta sedan 2015. Det är nedskärningar i LSS både för individer genom att LSS inte beviljas eller försämras och för företagen genom att ersättningen inte räknats upp, försämrad bostadsanpassning, försämrat bilstöd, indragningar i andra stöd.

Tyvärr har den socialdemokratiska regeringens bristfälliga politik snabbt spridit sig även till kommunerna och Gävle kommun är inget undantag. I medierna har vi kunnat läsa om hur William fick gå till kammarrätten för att få en dörröppnare till en hiss. Tänk dig själv att sitta i en rullstol och vara beroende av en dörröppnare för att kunna leva ett drägligt liv som oss andra och den kommun som ska vara till din hjälp tvingar dig att gå till kammarrätten för att få den rätt till som du har enligt svensk lag.

Annons

Annons

Hur många andra har inte gått till kammarrätten för att få hjälp? Många som lever i familjer med en funktionsnedsättning har fullt upp med att få vardagen att gå ihop. Attityden och bemötandet från de tjänstemän i Gävle kommun som hanterar sådana här livsviktiga och för många avgörande frågor måste dels självfallet ha den kompetens som krävs så att medborgare inte behöver gå till kammarrätten men även den empati och förmåga att sätta sig in i andra människors liv som är nödvändiga.

Ett annat exempel är en ung man som bor i Gävle där de kommunala LSS-handläggarna har kommit fram till att den unga mannen i rullstol använder åtta minuter i veckan för att göra nummer 2 på toaletten. En minut per dag alltså.

Du kan ju själv som läser det här reflektera över hur lång tid som du själv tillbringar på toaletten och fundera på om det är rimligt att du använder en minut per dag inklusive hjälp att ta dig till och från en rullstol och hjälp med på och avklädning – liksom hjälp med intimhygien när du är klar med toalettbesöket. Så här låg kompetens på en så viktig avdelning får inte en så stor kommun som Gävle ha.

När Anders W Jonsson och Centerpartiet bytte block från den borgliga sidan till att bli ett socialistiskt stödparti så lovade han Joel från Hedesunda som i artiklar i GD berättade om att han fått sin statliga personliga assistans indragen – att den skulle komma tillbaka före midsommar 2019. Nu är tiden för väljarna att utvärdera även Centerpartiets löften till Sveriges funktionsnedsatta. Fick Joel tillbaka till statliga LSS eller inte? Vi vet svaret. Tyvärr anammade även Centerpartiets Socialdemokraternas politik på det här viktiga och livsavgörande området.

Annons

Annons

Vi moderater lovar inte allt till alla. Men vi lovar att vi på alla politiska nivåer ska prioritera den som verkligen behöver samhällets stöd och hjälp före nya byggen som exempelvis stadsbiblioteket eller familjeveckor. Samtidigt som William inte fick sin dörröppnare tog C, L, MP och S beslut om att bygga ett nytt bibliotek som kostar närmre en miljard. Familjeveckor beräknas kosta cirka 30 miljarder. Samtidigt skär Socialdemokraterna ned stödet till funktionsnedsatta. Det är direkt oanständigt.

Vill du hjälpa dem som är i behov av samhällets stöd och har en funktionsnedsättning? Rösta på Moderaterna i valet 2022.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

EvaMarja Andersson (M)

förste vice ordförande kommunfullmäktige Gävle kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan