Annons

Annons

Annons

Debatt
Så vill vi stoppa de utländska stöldligorna

Gävle och hela Sverige, har blivit en buffé för utländska stöldligor där man utan större risk kan plocka på sig egendom såsom bilar, bildelar, båtmotorer, hästsadlar och andra föremål med stora värden som sedan förs ut ur landet. Detta måste få ett slut. En moderatledd regering kommer efter valet driva igenom ett tiopunktsprogram för att stoppa de utländska stöldligorna som drabbar företag och privatpersoner.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Birgittha Bjerkén, M.

Bild: Privat

Annons

De utländska stöldligorna beräknas stå för 90 procent av alla stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige. Dessutom är de ansvariga för hälften av bostadsinbrotten. Det finns även utländska stöldligor som specialiserat sig på att nattetid åka från stall till stall i syfte att stjäla hästsadlar.

Straffen i Sverige är låga och risken att brott upptäcks och lagförs är mycket liten. Andelen uppklarade bostadsinbrott har minskat sedan 2014. År 2020 klarades endast fyra procent av villainbrotten och två procent av lägenhetsinbrotten upp. Tullverkets bristande befogenheter att agera mot stöldgods som lämnar landet är välkända. Allt detta sammantaget gör Sverige till ett mycket attraktivt land för de utländska stöldligorna att verka i.

Annons

Moderaterna föreslår därför, för det första, skärpta straff för grova stölder av bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner och att dagens form av mängdrabatt samtidigt avskaffas. Det skulle innebära att personer som kommer till Sverige på stöldturnéer riskerar dubbelt så långa fängelsestraff som i dag.

Annons

Vi vill vidare sänka gränsen för obligatorisk häktning så att den som misstänks för grovt stöldbrott i princip alltid häktas och ändra i regelverken så fler utländska medborgare utvisas. För att fler brott ska klaras upp vill vi vidare ge Polisen ökade möjligheter att publicera bilder på misstänkta gärningsmän.

För det andra lägger Moderaterna nu fram flera förslag för att stärka Tullens arbete för att stoppa de utländska stöldligorna. Det handlar om att Tullverket ska få ett tydligt mandat och uppdrag att göra stickprovskontroller för att upptäcka stöldgods på väg ut från landet, men också om att göra utförsel av stöldgods från Sverige till ett nytt särskilt brott enligt smugglingslagen. För att fler brott ska kunna förhindras vill vi vidare stärka Tullverkets strategiska underrättelsearbete.

De utländska stöldligorna måste stoppas. Annars går vi fler somrar till mötes där människor kommer hem efter semestern till länsade garage, lador och sadelkammare. Eller företag som råkar ut för stöld efter stöld utan att brotten klaras upp. Detta tiopunktsprogram vore en god början – i kombination med ytterligare satsningar för fler poliser och högre polislöner.

Annons

Moderaterna

Johan Forssell

rättspolitisk talesperson

Niklas Wykman

skattepolitisk talesperson

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

William Elofsson

kommunalråd i opposition Gävle kommun

Pekka Seitola

ledamot av kommunfullmäktige, företagarrådet Gävle

Michael Agerbring

ordförande företagarrådet Gävle

Birgittha Bjerkén

ledamot av Gävle kommunfullmäktige, företagarrådet Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan