Annons

Annons

Annons

Debatt
Barn är just barn och behöver studiero

Replik till Baudin, Axelsson Kihlblom och Karlsson: Alla elever har rätt att gå i en skola med fokus på kunskap. Så är det inte i dag. En av sju elever går ut grundskolan utan att nå behörighet till gymnasiet. Det duger inte. Åtta av tio elever går i kommunala skolor och ändå väljer Socialdemokraterna att enbart ha fokus på friskolorna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

William Elofsson, M.

Bild: Markus Boberg

Annons

I stället för att fokusera på skolans verkliga problem så lägger Socialdemokraterna all sin tid på att försöka begränsa valfriheten för alla barn att, oavsett bakgrund, kunna välja skola och att sprida lögner om Moderaternas politik: det råder ingen politisk konflikt om att vi måste komma tillrätta med religiösa extremister som driver konfessionella friskolor.

Annons

Där vi inte är överens handlar om att alla elever behöver ordning och studiero i alla skolor. I snart åtta år har Socialdemokraterna styrt Sverige och S har styrt Gävle i princip sedan rösträtten infördes. Resultaten förskräcker. Fyra av tio elever som är utrikesfödda når inte behörighet till gymnasieskolan. Vad vill S göra åt detta? Ingenting om man granskar vilka förslag som S för fram.

Annons

Moderaterna är övertygande om att skolans verkliga problem grundar sig i brist på studiero, vaga och ibland obegripliga kunskapskrav och undergrävd respekt för landets lärare. Därtill en slapp granskning av dåliga skolor och obefintliga åtgärder för att komma tillrätta med problemen, oavsett kommunala eller fristående skolor.

Moderaterna föreslår bl.a. att ordning och studiero skrivs in i skollagens portalparagraf och att rektorer ges en skyldighet att omplacera barn och ungdomar som beter sig hotfullt mot skolpersonal eller elever. Vidare vill vi införa mätbara faktakunskaper med inspiration från Finlands läroplan. Frigöra mer tid för lärarledd undervisning. Införa central rättning av betygsgrundande nationella prov och ett slutprov efter årskurs nio. I syfte att återupprätta kunskapsskolan.

Det är dags att Socialdemokraterna får ta politiskt ansvar för åtta förlorade år för den svenska skolan. Barn är just barn och behöver studiero och kunskaper.

Det är dags att storsatsa på svenska språket och ett tydligt ledarskap för skolan som låter lärare och rektorer ta ansvar och ha skyldigheter och rättigheter att kunna göra sitt jobb. Skolan behöver arbetsro. Det vill vi ge den. Alla elever som går i skola oavsett huvudman ska ha en bra skolgång som ger goda kunskaper. Låt debatten handla om det – inte skendebatter om friskolor.

Annons

Moderaterna

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

Lars Hjälmered

utbildningspolitisk talesperson

William Elofsson

kommunalråd i opposition Gävle kommun

Pekka Seitola

ledamot av kommunfullmäktige Gävle kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan