Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Det är dags att stryka vissa ordspråk

En del ordspråk är urgamla och står sig än. Som ”Man är mans gamman” och ”Bättre börda bär ingen med sig än mycket mannavett” i isländska Havamal. (Man får väl förutsätta att ”man” står för människa.)

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"...så är det dags att stryka talesättet att något ”går som tåget”.

Bild: Arkivbild

Annons

Och i Ordspråksboken i Gamla testamentet kan man till exempel läsa det här, som vi fortfarande  citerar (åtminstone den första halvan): ”Den som gräver en grop (åt andra), han faller själv däri, och den som vältrar upp en sten, på honom rullar den tillbaka.”

En del andra, avsevärt nyare, talesätt måste ifrågasättas. Att något kommer ”som ett brev på posten”, det vill säga precis som det ska, utan fördröjning, utan att man behöver oroa sig för det, och till och med utan att avsändarens portokostnad varit kännbar, det är en passerad situation.

Annons

Annons

Sedan vår region mist Upptåget och det allmänna flyghaveriet nu kompletterats med ett totalt tågkaos, och när pendlare – till arbete, skola och annat – dag för dag inte vet om de ska komma fram till sitt resmål, så är det dags att stryka talesättet att något ”går som tåget”. Det som innebar stabilitet, trygghet och självklarhet... Alternativt kan det ges motsatt innebörd.

Barbro Sollbe

Annons

Annons

Till toppen av sidan