Annons

Annons

Annons

Skridsko

Insändare
Nu är det bara att avsätta medel för detta i kommande budget

Efter en debattartikel i lokalpressen den 2 juli skrivs denna insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svensk hastighetsåkning på skridsko har fått en enastående stimulans! Nils van der Poel har tagit OS-guld och VM-guld samt satt världsrekord.

Vid Gävle kommuns Fullmäktigesammanträde den 23 juni nedröstades ett förslag om att bevilja pengar till en konstfrusen anläggning på Hagaströms IP. M, KD ock SD röstade för. S, C, MP, L och V röstade mot. Vid en tidigare omröstning, för några år sedan, fällde SD ett liknande förslag, men har nu vid sammanträdet 23 juni alltså ändrat sig. Om SD vid det tidigare tillfället hade röstat för, hade Hagaström redan haft sin konstfrusna anläggning.

"Hagaströms SK har i 35 år arbetat för att få en anläggning. Man har en mycket omfattande ungdomsverksamhet, tävlingsverksamhet och motionsverksamhet."

Bild: Arkivbild

Annons

Vid sammanträdet 23 juni röstades igenom att ca 250 miljoner ska satsas på ”torgrenoveringar”. Efter kontakt med Kommunalråd klargjordes att investeringen även ska omfatta renovering av kajer. Enl. Kommunstyrelsen kan, under gällande budgetår, inte pengar överföras till nya projekt.

Annons

Kommunstyrelsen är dock inte, som jag uppfattade det, negativ till en konstfrusen bana i Hagaström. Se ovan! Dock krävs att medel reserveras i kommande budget.

Kommunen lät år 2015 göra en kostnadsberäkning vad en konstfrusen anläggning skulle kosta. Tre personer gjorde utredningen under en (1) dag. Hagaströms SK kontaktades inte för samråd. Kalkylen slutade på 47 miljoner. Klubbens egen kalkyl slutade på drygt 20 miljoner. Gavlefastigheter har, för några år sedan, gjort en ny kostnadsberäkning som slutar på 40,6 miljoner, då även inräknad en konstgräsplan för 6 miljoner.

Brynäs IF (en ishockey-förening) har, sen flera år, uppburit bidrag för sin satsning ”En Bra Start”. 25 miljoner har satsats. Redovisningen av resultatet har dock varit otydlig, men annat kommunalråd ansåg ändå att redovisningen var tillräcklig.

Hagaströms SK har i 35 år arbetat för att få en anläggning. Man har en mycket omfattande ungdomsverksamhet, tävlingsverksamhet och motionsverksamhet. Förskola, skola nyttjar skridskoisen – när den finns. Allmänheten kan, vid gynnsamma helger, uppgå till 1500 -2000 personer. Det blir många skridskoskär! Att det hela fungerar, när det är möjligt, beror på hängivna ideella insatser.

Då nu samtliga partier i Gävle Kommun är positivt inställda till den konstfrusna anläggningen, är det bara att avsätta medel för detta i kommande budget. En liten del av kommunens miljard-budget. Hur stor den är har jag inte lyckats få svar på, vid kontakt med kommunala myndigheten. För några år sedan fick jag svaret att årsbudgeten då låg på ”mellan 5,5-6 miljarder kronor”.

Före valet måste dock detta verifieras av samtliga partier, för att inte bli ett tomt löfte!

Lars Bohlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan