Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Därför är det bråttom med köttskatt

Tack signaturerna "Bort med mp från all politisk insyn och makt 2022", Larz Gustafsson och Kloker för era engagerade repliker 31/7 angående min insändare om att införa köttskatt för att rädda Östersjön.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Om Sverige blir det första landet att införa köttskatt blir det en fantastisk inspirationskälla för de andra Östersjöländerna."

Bild: Arkivbild

Annons

Både Kloker och "Bort med mp…" skriver att det finns andra länder runt Östersjön som orsakar mer övergödning än Sverige. Det stämmer och är en viktig iakttagelse. Men Sverige är en enorm miljöbov vad gäller Östersjön om man tar hänsyn till befolkningsstorleken. Enligt Jordbruksverket står Sverige för hela 13 procent av tillförseln av kväve och elva procent av fosfortillförseln, trots att Sverige bara är en av nio länder som gränsar till Östersjön. Om Sverige blir det första landet att införa köttskatt blir det en fantastisk inspirationskälla för de andra Östersjöländerna.

Annons

Annons

"Bort med mp…" har rätt i att det är viktigt att undvika grönsaker som flugits till Sverige från andra sidan jordklotet. Men globalt står djurindustrin för hela 14,5 procent av alla växthusgasutsläpp, vilket kan jämföras med att flyget, enligt Transportstyrelsen, orsakar omkring 4-5 procent av den mänskliga påverkan på klimatet.

Kloker betonar att ”jag gör mina egna val”. Det är oftast helt okej. Men vad gäller köttkonsumtionen så hotar den Östersjön, klimatet och de stackars lantbruksdjuren som hålls fångna och dödas. Om det finns offer med i bilden bör vi ta hänsyn till detta.

Larz Gustafsson ger uttryck för stor frustration, ”kinesisk dropptortyr”, vid tanken på att äta växtbaserat. Men i dag finns det fantastiska växtbaserade substitut som till mångt och mycket både ser ut som och påminner i smaken om animaliskt kött. Dock är det bästa förstås, både för miljön och hälsan, att äta härligt färgglada säsongsodlade baljväxter, rotfrukter, nötter, grönsaker, frukt och bär precis som de är.

Det är bråttom att införa köttskatt för Östersjöns skull. Men det finns också flera andra viktiga orsaker att införa köttskatt. Enligt FN:s rapport Livestock’s long shadow så är djurindustrin en av de två eller tre viktigaste orsakerna till de allvarligaste miljöproblemen både på lokal och global nivå: problem med markförstöring, klimatförändringar och luftföroreningar, vattenbrist och vattenföroreningar och förlust av biologisk mångfald.

Jonas Norberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan