Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
#metoo – förändringarna som uteblev

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, sägs det. På många sätt är det sant. I Sverige har många kvinnor ett bättre liv med möjligheter, rättigheter och friheter som andra kvinnor världen över bara kan drömma om. Men det betyder inte att vi är jämställda. Kvinnor har fortfarande inte samma ekonomiska, strukturella och sexuella frihet som män. Jämställdheten har inte gått för långt – vi har en väldigt lång väg kvar att gå.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Politik är att prioritera. Vi kommer att prioritera jämställdhet och vi vill göra skillnad på riktigt. Ingen ska behöva bli utsatt för nedvärderande språk eller sexuella övergrepp. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle. Johanna Engström  Ledamot Centerkvinnornas förbundsstyrelse Nummer 3 på regionlistan i Uppsala län och Magnus Svensson Regionråd (c) Gävleborg Nummer 1 på regionlistan i Gävleborg.

Bild: Privat

Annons

Kvinnor och flickor har i alla tider blivit utsatta för sexuella trakasserier och sexuella övergrepp i mycket högre utsträckning än män. Hösten 2017 startades en historisk rörelse när många kvinnor offentligt gick ut och berättade att de också varit utsatta under hashtaggen #metoo. I Sverige deltog över 62000 kvinnor i olika kampanjer kopplade till olika yrkesgrupper.

Annons

Nätkampanjen hyllades av politiker och sågs som ett jämställdhetssprång, många trodde att nu; nu äntligen kommer kvinnor att sluta utsättas för sexuellt våld på sina arbetsplatser och i sin vardag. Men det är som Irena Požar skriver sin bok ”Backlashen: Metoo och revolutionen som stoppades”: Snabbt försvann debatten utan att något egentligt uppnåtts och allt återgick till hur det alltid varit. Det är ett misslyckande som tydliggör hur mycket arbete vi har kvar att göra tillsammans.

Annons

Centerpartiet prioriterar kvinnors och flickors frihet och trygghet. Vi vill underlätta arbetet med att förändra attityder och ge ökade resurser till information och stöd. Sexualbrott måste förebyggas, och det från tidig ålder. Alla elever ska få en gedigen sex- och relationsundervisning som kontinuerligt utvecklas. Vi vill se obligatorisk sexualundervisning på lärarutbildningen, och också att utbildningsinsatser inom sex, relationer och hedersvåld ska genomföras för den skolpersonal vi redan har runt om i landet. Vi vill också se ökade anslag till Nationellt centrum för kvinnofrid.

Vi vill att brottsoffer för sexualbrott ska ha rätt till särskilt anpassat stöd och att det stödet ska finnas tillgängligt oavsett var i Sverige du bor. Vi vill att polisen i högre grad ska prioritera utredningar av sexualbrott och vi vill också skärpa straffen för den som begår ett sexualbrott. Straffet för sexköp måste också skärpas

Politik är att prioritera. Vi kommer att prioritera jämställdhet och vi vill göra skillnad på riktigt. Ingen ska behöva bli utsatt för nedvärderande språk eller sexuella övergrepp. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle att kvinnor berövas sin rätt att leva tryggt.

Magnus Svensson

Regionråd (c) Gävleborg Nummer 1 på regionlistan i Gävleborg   

Johanna Engström 

Ledamot Centerkvinnornas förbundsstyrelse Nummer 3 på regionlistan i Uppsala län

Annons

Annons

Till toppen av sidan