Annons

Annons

Annons

Debatt
Prioritera klimatet i höstens val

Jag har tappat räkningen på hur många värmeböljor vi genomlevt i Spanien under sommaren. Det är lättare att räkna hur många dagar vi inte varit under 30 grader eller hur många dagar det regnat. Kan nog räknas på ena handens fingrar. I juli dog över 1900 personer av värmerelaterade orsaker i Spanien. I juni 829. Fyra gånger mer än förra året.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu väntar en ny värmebölja och då har jag ändå tur som vistas i bergen i norra Spanien med låg luftfuktighet och bara 38-39 grader om dagarna och ibland under 20 på nätterna. Jag är så tacksam att vi har både pool och siestan och att min snart 90-åriga svärmor använder sin luftkonditionering.

Bodil Valero, fd EU-parlamentariker.

Bild: Arkivbild

Annons

Det har knappt regnat under hela året och vattenmagasinen är på rekordlåga nivåer. Markerna är torra som fnöske. Som ett brev på posten har vi härjats av häftiga skogsbränder på grund av alldeles för tidig sommaråska men det är bara blixtar och dunder – inget regn.

Medvetenheten om klimatpåverkans konsekvenser och att människors oförstånd har förändrat klimatet börjar nu med extremvädren så sakteliga landa i folks medvetande. Regeringschefen Pedro Sánchez sa offentligt häromdagen att ”klimatnödläget är en verklighet och klimatpåverkan dödar”. Från måndag införs energibesparingar, till exempel att lokaler inte får kylas ned under 27 grader på sommaren, tillsammans med det sedvanliga ”slipsförbudet”. På vintern maxtemperatur 19.

Annons

Om ni tror att det här är normalt så har ni fel. Det är alltid varmt i Spanien på sommaren och det brinner alltid i någon skog. Men för varje år som går blir det värre. Spanien har aktiva gröna partier men valsystemet leder till att det är svårt att komma in i kongressen och senaten. Vi behöver starka gröna partier överallt i världen om vi vill nå ett samhälle där våra barn och barnbarn kan leva även i framtiden. Begränsning av luftkonditionering till 27 grader i all ära men det räcker inte långt. I synnerhet inte i kombination med sponsrat literpris på bensin och undantag från EU-rekommendationer att minska gasberoendet med 15 procent till bara sju procent i Spanien.

Energimässigt och ekonomiskt är Sverige i ett guldläge jämfört med många andra länder i Europa eftersom vi tack vare Miljöpartiets krav i olika budgetförhandlingar under årens lopp tidigt ställt om vår uppvärmning till fossilfritt. Ska vi kunna nå 1,5 graders maximal global uppvärmning är det bråttom och mycket kvar att göra och jag hoppas därför att du, precis som jag, röstar på Miljöpartiet den 11 september. Vi behövs i både riksdag, regioner och kommuner

Bodil Valero

fd EU-parlamentariker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan