Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Pausa medborgarskapsansökningar för utlänningar misstänkta för brott i Sverige

Den senaste tiden har flera personer beviljats svenska medborgarskap samtidigt som de utreddes för mycket grova brott i Sverige. Utlänningar som våldtar och mördar i vårt land ska inte belönas, de ska utvisas. Nu agerar Sverigedemokraterna för att stoppa detta bisarra påfund.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ena fallet handlar om två personer med ursprung i Afghanistan som dömts till femåriga fängelsestraff för en grov våldtäkt på en kvinna. Det andra fallet handlar om det uppmärksammade mordet på en ordningsvakt på ett gym i centrala Stockholm. Den av polisen misstänkta gärningsmannen flydde efter mordet till Armenien, där han också är medborgare, och beviljades sedan svenskt medborgarskap under utredningen.

Annons

Roger Hedlund (SD), riksdagsledamot i Gävleborg.

Bild: Privat

I båda fallen kan de misstänkta gärningsmännen, vid fällande dom, nu inte utvisas på grund av sina svenska medborgarskap. Det är ett oerhört svek mot brottsoffren. Sverige ska inte vara en fristad för utländska mördare och våldtäktsmän.

Annons

Det är för Sverigedemokraterna uppenbart att lagstiftning och myndighetssamverkan måste uppdateras omgående. Vi föreslog därför nyligen att den som ansöker om medborgarskap eller uppehållstillstånd och sedan misstänks för brott ska få sin ansökan pausad omedelbart. Oavsett hur allvarligt brottet är ska personen få sin ansökan pausad under tiden. Skulle brottsmisstanken avskrivas ska processen upptas igen. Gränsen för när processen kan pausas bör ligga vid straffbarhetsåldern. Nuvarande straffbarhetsålder ligger på 15 år, detta vill vi sänka till 13 år. Är man gammal nog att begå grova brott är man också gammal nog att ta straffet.

Att vara svensk medborgare är något vackert och viktigt. Att vara svensk medborgare är att vara en del i berättelsen om Sverige, om jämställdhet och demokrati. En del av en kollektiv gemenskap där man har rätt till sina individuella val och rätt att förverkliga sig själv utifrån sina egna förutsättningar. Det är någonting som vi och våra förfäder tillsammans byggt upp över århundraden och som idag är vårt ansvar att beskydda och bevara.

Annons

Man ska absolut kunna bli svensk medborgare även om man flyttat till Sverige från ett annat land. Men det är viktigt att det ställs rimliga krav. Tio års vistelsetid i landet, ordentliga språkkrav, samhällskunskapstest, försörjningskrav och inte minst, en klanderfri vandel. Utländska medborgare som begår grova brott i vårt land kommer aldrig att kunna bli svenska medborgare i Sverigedemokraternas Sverige. De kommer att utvisas.

Tobias Andersson (SD)

Rättspolitisk talesperson 

Roger Hedlund (SD)

Riksdagsledamot i Gävleborg 

Mattias Eriksson Falk (SD)

Riksdagskandidat i Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan