Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Svenska folket måste nu hjälpa till att bygga upp landet på nytt

Politik är konsten att få folk att se någonting annat, än vad de kan se. Det folk kan se och uppleva i nuläget är ju inte imponerande precis. Men inför valet får vi höra att det kommer att bli ändring på det. Jo pyttsan! Det som behöver göras är inte gjort i en svinblink.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Problemen som nu blivit akuta beror på politiska beslut många år tillbaka i tiden. Att vårt land ser ut som det gör i dag, kan härledas till det samhällsexperiment som tog sin början för runt trettio år sedan.

"Men inför valet får vi höra att det kommer att bli ändring på det. Jo pyttsan! Det som behöver göras är inte gjort i en svinblink."

Bild: TT

Annons

Annons

New Public Management var vad som skulle organisera vårt land och få ordning och reda på allting. En enkel beskrivning av vad det skulle åstadkomma, var hur offentliga sektorn skulle styras och organiseras. Den offentliga sektorn skulle fungera enligt marknadsprinciper.

Man trodde det skulle öka effektiviteten och produktiviteten. Många sjuksköterskor behövdes inte och landstingen hjälpte till att exportera de “övertaliga” till inte minst Norge. Ingen räknade med att det kunde fungera tvärtom, vilket det visat sig göra. Hur vår politiker och byråkrati lyckats med det är en gåta.

Det experimentet är i dag nedtystad och ingen talar längre om NPM-modellen. Men den finns kvar men kallas nu för tillitsbaserad styrning och är det som nu ska vara lösningen på hur offentlig verksamhet ska organiseras. Det är svårt att ha tillit till de som skapat den oreda vi nu tydligt kan se.

Men någon måste organisera våra viktiga offentliga verksamheter, för annars brakar allt ihop. Lösningen vår statsminister Magdalena Andersson har, är att vi ska göra det tillsammans. Eftersom var och en är tvungen att se till sitt eget för att få vardagen att gå ihop, är det svårt förstå hur hon tänkt sig.

Kanske en nostalgisk tillbakablick på hur det var i vårt land en gång. Vi verkar vara på väg att hamna i samma läge som efter andra världskriget. Det var då invånarna tillsammans byggde upp vårt land. Att vi i modern tid sett politiker av alla de slag rasera det som byggdes upp, räknade ingen med skulle kunna hända. Men så blev det och svenska folket måste nu hjälpa till att bygga upp landet på nytt.

Annons

Annons

Men för att det ska kunna ske måste det förenklas för invånarna och det som inte behövs rensas bort. Vårt land är helt enkelt omodernt. Vårt politiska maktsystem och enorma byråkrati har inte moderniserats sedan industrisamhällets dagar. Tillitsbaserad styrning kan inte ändra på det. Det kan en storstädning däremot, men det gäller att börja uppifrån.

Sven-Erik Hemlin

Annons

Annons

Till toppen av sidan