Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Fler barn ska få se sina föräldrar gå till jobbet

Oavsett om du är svenskfödd eller migrant, så är grunden för att man ska känna sig som en del av samhället att man bidrar med arbete, skattemedel, deltagande och trygghet. Här är det viktigaste det förstnämnda, arbete! För individens självkänsla och självförtroende är ett jobb grundläggande. Utan arbete så kommer känslan alltid vara att du inte bidrar och lever på andras bekostnad och är utanför samhället.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Försörjningsstödet (före detta socialbidrag) är en omställningsförsäkring som kommunen kan bifalla ifall du som individ hamnar i en akut situation utan andra försäkringar som till exempel A-kassa. Det är en omställningsförsäkring för det akuta behovet. Det är för att du inte ska behöva lämna huset eller sälja bilen som första akuta åtgärd. Du ska kunna under en kortare tid kunna använda bilen när du till exempel söker jobb. Har man hamnat i denna situation som nyanländ, uppsagd eller annan orsak, så är utbildning och adekvat matchning mot arbetsmarknaden den allra viktigaste! Den rörliga andelen bidragstagare som någon enstaka månad då och då behöver stöd hanterar vi bra inom Gävle kommun.

Petri Ekorre (M), kandidat till kommunfullmäktige.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Men! Vi har i dag cirka 1200-1300 hushåll i akut omställning, konstant år efter år! Det är inte hållbart!

Vi har i dag alldeles för många barn i Gävle som aldrig ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är många barn som inte vet var deras föräldrar arbetar, varifrån försörjningen kommer, vet vem som betalar hyran och maten. Barnen får en totalt fel uppfattning om hur en familjeförsörjning i dagens Sverige ser ut. Pengar kommer utan nämnbar ansträngning!

Det är i denna grupp där många individer mår dåligt, man känner ett utanförskap. Alla ska med, men vi fick inte! Vi glömdes bort! En uppgivenhet som projiceras på barnen. Barnen växer upp med föräldrar som är bittra på samhället trots att samhället försörjt deras familjer via bidrag. Barnens bitterhet ser vi i dag bland annat i form av upplopp mot koranbrännare, attacker mot blåljuspersonal samt allmänt misstroende mot rättssamhället. Och när rättssamhället inte biter ifrån ordentligt, så tillkommer ett misstroende mot detsamma även från medelsvensson. Vi måste bryta denna spiral!

Aktivitetskrav till 100 procent av kontrollerad arbetsförmåga! Bedöms du vara arbetsför till 50 procent av en heltid, så ska du kunna påvisa dokumenterat arbetssökande eller studieaktiviteter till 50 procent av en heltid!

Annons

Vi måste kvalitetssäkra arbetet med att matcha bidragstagare mot befintlig arbetsmarknad! Vi kan och ska inte ha arbetskraftsbrist på enkla jobb som skogsplantering, bärplockning mm samtidigt som vi har fullt friska arbetsföra försörjningsbidragstagare!

Antingen jobb eller utbildning! Omställningsbidraget får inte bli konstant!

Vi måste ställa krav! Att ställa krav är att bry sig!

Petri Ekorre (M)

kandidat till kommunfullmäktige

Peter Johansson (M)

kandidat till kommunfullmäktige

Kerstin Brannerydh (M)

kandidat till kommunfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan