Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Försäkringskassan bryter mot lagen

RBU (riksförbundet för rörelsehindrade barn & ungdomar) kritiserar Försäkringskassan och uppmanar dem att följa lagarna som finns för att värna barn och ungdomar med funktionsnedsättning och deras rättigheter till ett liv som andra med stöd av statlig personlig assistans.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

– Vi anser att sättet som Försäkringskassan bemöter familjerna som söker personlig assistans åt sina barn bryter mot svensk lag, säger Johan Klinthammar, förbundsordförande för RBU och Maria Benterud, ordförande för RBU Gävleborg.

Detta förekommer i hela landet och även här i Gävleborg.

"Vi anser det tydligt att Försäkringskassan medvetet bryter mot lagen, både LSS men även barnkonventionen."

Bild: TT

Annons

Annons

När föräldrarna kontaktar oss och berättar hur Försäkringskassan hanterar deras ansökningar blir vi arga och frustrerade. Man misstror föräldrarna och även läkarintygen som styrker barnens behov. Allt för att kunna avslå statlig personlig assistans och därmed barnens rätt att leva sina liv på samma villkor som andra.

Statlig personlig assistans ingår i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

För att få rätt till den personliga assistansen krävs att man kommer upp i 20 timmar grundläggande behov per vecka. Behoven är andning, måltider, personlig hygien, av och påklädning, kommunikation och annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionsnedsatte.

Regeringen har i tidigare regleringsbrev påverkat Försäkringskassan i sin hanteringsprocess till den punkt vi nu befinner oss i. Nu kräver vi att regeringen tar tag i myndigheten och säkerställer att de blir den myndighet som hjälper och inte stjälper när ”livet vänder”. Dagens handläggningar är inte acceptabla på något sätt. Vi anser det tydligt att Försäkringskassan medvetet bryter mot lagen, både LSS men även barnkonventionen.

Johan Klinthammar

förbundsordförande RBU   

Maria Benterud

ordförande RBU Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan