Annons

Annons

Annons

Gävle

Rekordstarka Erik ny chef på Sporten

Han har mästerskapsmedaljer som sprinter och har satt världsrekord i styrkelyft. Nu ser Erik Karlsson, 35 år, fram emot att föra Gefle Dagblads och Arbetarbladets sportjournalistik framåt.

– Jag kommer in i ett lyxigt läge, säger han.

Text: 

Bästa idrottsminnet är från när Armand Duplantis slog igenom under EM i Berlin 2018, bärgade guldet och höjde sitt personbästa med tolv centimeter.

– Jag satt nära hoppmattan och Olympiastadion var fullsatt. Det var ett otroligt idrottsögonblick, men 20 sekunder senare var jag tvungen att gå in i min jobbroll.

Erik Karlsson rapporterade då för Sportbladet. Det har han gjort under elva år, tills att han avslutade sitt sista uppdrag när samme Duplantis satte det rådande världsrekordet under VM för knappt tre veckor sedan.

Tidigare kvällstidningsreportern och elitidrottaren Erik Karlsson ska leda GD:s och Arbetarbladets sportredaktion framöver.

Bild: Markus Boberg

Annons

Nu kliver han in som sportchef på redaktionen i Gävle, där idrottsbevakningen har en lite annan skepnad. Någon dramatisk förändring på sportsidorna kommer det inte att bli på kort sikt.

Annons

– Jag kommer inte att gå in och riva upp någonting. Det jag vill när det gäller journalistiken är att vi ska komma nära personerna och händelserna. De som läser Gävlesporten ska få veta mycket om lagen de är intresserade av men också personerna bakom prestationen.

Lokalkunnandet förlitar han sig på att hans sportmedarbetare har så att det räcker och blir över. Själv är han uppväxt i Småland, har bott många år i Stockholm och flyttade med fru och två barn till Söderhamn för två år sedan.

Egentligen var det den sporten jag borde ha hållit på med hela tiden

Erik Karlssons egen idrottsbakgrund är diger. Han har tävlat i JVM, vunnit guld i JSM på 60 meter och tagit silver i SM på 200 meter, båda gångerna inomhus.

– Jag var ganska bra på friidrott men aldrig nära den internationella nivån. När jag flyttade till Stockholm valde jag att satsa på jobbet i stället.

Eriks elitidrottande fick en andra vår när han upptäckte att han kunde använda förmågorna han byggt upp inom sprintlöpningen till att styrkelyfta.

– Det var inte så många kilon i knäböjspers som skiljde från det svenska rekordet upptäckte jag. Egentligen var det den sporten jag borde ha hållit på med hela tiden, konstaterar han.

Karriären startade 2016. Två år senare var han bäst i Sverige och 2019 satte han världsrekord i sin viktklass med 326,5 kilo i marklyft. Totaltävlingen innehåller knäböj, marklyft och Eriks akilleshäl: bänkpress.

Annons

Annons

– Jag hade alltid en uppförsbacke där för det fanns ingen överföring från det jag tränat på innan. Totalt slutade jag femma.

Till sist fick familjelivet sätta en slutpunkt även för den elitsatsningen. Ett av Eriks personbästan, 295,5 kilo i knäböj, står sig dock fortfarande som Europarekord.

Den finalen var otroligt mäktig

På Sportbladet har Erik Karlsson främst jobbat som reporter med snabba nyheter som inriktning och bevakat många friidrotts- och skidmästerskap.

Senaste gången han bevakade Gästriklands populäraste elitlag Brynäs på plats var vid guldmatchen 2012, då Johan Larsson gjorde sin sista match för laget.

Nu är både Erik och Johan tillbaka – men den förstnämnda vågar inte lova något guld för det.

– Jag behöver nog inte höja den tempen ännu mer, men jag förstår att många längtar tillbaka till det, för den finalen var otroligt mäktig, säger Erik Karlsson.

Däremot gillar han vad han ser framför sig i den lokala idrottskalendern.

– Om man ögonblickstittar kommer jag in i ett lyxigt läge. Nya spännande värvningar till Brynäs, fotbollen på både dam- och herrsidan och innebandyn med GGIK. När det går bra för lagen man bevakar är det lättare att producera bra journalistik.

I och med rekryteringen av Erik utökas sportredaktionen med en halv tjänst och han hoppas att det kommer att synas i deras arbete.

– Att kunna göra det i dagens medielandskap visar hur pass viktig Sporten är för läsarna här. Därmed har vi också höga krav på oss själva.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan