Annons

Annons

Annons

Debatt
Nu är det upp till bevis, Centerpartiet

Det behövs en bättre politik för personer med funktionsnedsättning, menar Centerpartiet i GD den 3 augusti. C räknar upp en rad områden för förbättringar. Det välkomnar vi i DHR! Nu är det upp till bevis.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I varje valrörelse gör alla partier utspel som ska tilltala särskilda grupper. Inför val utlovas än det ena, än det andra. Syftet är att peka på vad som är ett partis hjärtefrågor samt att visa att ingen grupp ska lämnas efter.

Vi i funktionsrättsrörelsen får sällan sådana utspel och de få gånger som de kommer är de ofta vaga och små. Tills nu.

"Vi i DHR samverkar gärna med partierna för att utveckla funktionsrättspolitiken." Åsa Strahlemo, ordförande DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.

Bild: Privat

Det är ingen överdrift att säga att Centerpartiets fokus på funktionsrätt har väckt jubel inom vår rörelse. Inget naivt, godtroget jubel, naturligtvis. Många frågor återstår än.

Annons

Det nya manifestet med 29 punkter, som Centern tagit fram, är väldigt mycket i linje med vad DHR tycker. Frågan är hur C tänker implementera detta nya synsätt, från varje kommun till ända in i riksdagen?

Annons

DHR anser, precis som Centern, att den personliga assistansen ska vara statlig. Men även andra problem med assistansen måste lösas, oavsett vilken myndighet som ansvarar för den. Dels att det är så oerhört svårt att bli beviljad assistans idag, även för den som har behov. Rätten till personlig assistans är absolut och måste fungera. Dels att assistansyrkets löner och villkor har halkat efter kraftigt i samhällsutvecklingen. Därför kampanjar DHR just nu, tillsammans med andra funktionsrättsorganisationer och med både fack och arbetsgivare inom assistans, under vinjetten #rimligavillkor.

Hjälpmedel kan vara svåra att få, de hjälpmedel som vi behöver för att alls kunna röra oss och fungera i vardagen. Det ser olika ut i olika regioner. Tillgången är ojämlik och på många håll avgiftsbelagd. Varken rollatorer, rullstol eller andra hjälpmedel är en självklarhet för alla som behöver. Så fruktansvärt illa är det faktiskt.

De fritidshjälpmedel som behövs för en aktiv fritid är omöjliga för de flesta att bekosta själva. En påhängscykel till exempel, kostar minst 50 000 kronor. En terrängrullstol börjar på runt 80 000 kronor i dag. Tillgång och förskrivning måste bli mycket bättre generellt.

Att Centerpartiet vill satsa på arbete för oss med funktionsnedsättning är väldigt bra. Det är viktigt att alla som kan arbeta får göra det! Det förekommer diskriminering vid tillsättning av tjänster. DHR kräver bland annat att DO får mer resurser och blir bättre på att ta upp anmälningar om diskriminering, plus att vi efterlyser en kartläggning av dagens situation. Vi vill också att arbetsgivarorganisationer blir bättre på att sprida information om de ekonomiska stöd som finns för att anpassa arbetsplatsen.

Annons

Annons

Centerpartiet är väl känt för sin positiva inställning till företagare. Vad finns för förslag för att underlätta för oss med nedsatt rörelseförmåga att bli egenföretagare? I dag är det inte ens säkert att det går att ta sig in för den som använder hjälpmedel till de lokaler där det finns rådgivning kring att starta eget.

Att starta eget företag är också svårt för många av våra medlemmar på grund av det fyrkantiga regelverket inom Försäkringskassan, särskilt för människor som är deltidssjukskrivna eller har deltids sjukersättning. Det är en djungel och reglerna tillämpas ofta drakoniskt. Det här behöver styras upp och ändras!

Kort sagt: Det behövs arbete på många nivåer och på många konkreta områden. Men lösningarna finns! Vi i DHR samverkar gärna med partierna för att utveckla funktionsrättspolitiken.

Åsa Strahlemo

ordförande DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan