Annons

Annons

Annons

Gävle

Så påverkas skolmaten i Gävle av de höga livsmedelspriserna

Matpriserna har skjutit i höjden, vilket bland annat är märkbart av priserna på mejerivaror och köttprodukter. Det påverkar i sin tur även skolmaten i Gävle, även om det inte kommer att märkas direkt på tallriken.

Text

När skolorna i Gävle börjar ska omkring 14 000 portioner mat tillagas i Sodexos kök varje dag. Skoleleverna i Gävle har dagligen två rätter att välja mellan.

En viktig del är att jobba mot ett minskat matsvinn i skolorna.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Peter Wigg är regionchef för Sodexo. Han säger att det i och med de höjda priserna gäller att planera inköpen samt ha en tydlig dialog med leverantörerna.

Annons

– Det är någonting vi funderar på hela tiden. Målet är att det inte ska behöva ske några ändringar. Vi följder årstiderna, köper produkterna när de är i bästa pris.

Sodexo har en egen inköpsavdelning för Sverige. De ser till att varje vecka komma med rekommenderade produkter och uppdatera om vad man ska undvika.

– Även på lokal nivå kan vi få väldigt mycket hjälp av detta, vilket är en styrka för oss. Än så länge får vi det att gå runt, men det är väldigt mycket dagliga åtgärder. Det absolut viktigaste är att jobba mot är matsvinnet. Vi har jobbat väldigt länge här i Gävle mot svinn, men man kan alltid göra mer, säger Peter Wigg.

– Det som är mest utmanande om och när det händer är snarare bristen på livsmedel än priset, säger Peter Wigg, regionchef för Sodexo. Foto: Privat

Det gäller att inte överproducera, att inte ställa ut för mycket åt gången. Det är bättre att fylla på allt eftersom, menar han.

Grunden är att menyn planeras ett halvår i taget. I dagsläget är det ingenting som kommer att förändras i menyn, men det kan svänga väldigt fort.

– Om enkla basvaror ökar mycket, då kan det bli svårt. Det som är mest utmanande om och när det händer är snarare bristen på livsmedel än priset. Det är känsligt att byta en produkt över en kort tid, vi måste vara helt säkra på innehåll gällande exempelvis allergener, säger Peter Wigg.

Annons

Eleverna har två rätter att välja mellan varje dag. Foto: Fredrik Sandberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan