Annons

Annons

Annons

Valet 2022

SD-ledare i medvind besökte Gävle – talade på Stortorget: "Trötta på otryggheten"

Med knappt tre veckor kvar till valet och medvind i opinionen besökte SD-ledaren Jimmie Åkesson Gävle på tisdagen.

– Väldigt, väldigt många svenskar är innerligt trötta på otryggheten, sa han från scenen på Stortorget.

Text: 

Jimmie Åkesson talade på Stortorget i Gävle.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Gävle var Jimmie Åkessons femte stopp under valturnén som Sverigedemokraterna, SD, har döpt till "folkfest". Tillsammans med partiets EU-parlamentariker Jessica Stegrud och bandet Dansbandskungen gästar han 13 städer under knappt tre veckor.

– Väldigt, väldigt många svenskar, förhoppningsvis också tillräckligt många, har tröttnat på detta sossestyre. Väldigt, väldigt många svenskar är innerligt trötta på otryggheten, sa han retoriskt inför några hundra jublande åhörare och ett stort säkerhetspådrag med poliser.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Dagen innan besökte statsminister Magdalena Andersson (S) Gävle. Hon lovade att knäcka gängen med bland annat skärpta straff, rivna sekretesshinder och en ny lag som gör det lättare att ta de kriminellas brottsvinster. Hur ser Jimmie Åkesson på förslagen?

Annons

– Att man har sagt exakt de sakerna sedan man tillträdde för åtta år sedan. Nästan inget av det har hänt, säger han.

Men om man tittar konkret på de här förslagen?

– Vi står också bakom de förslagen. Så om nu S är för det här så finns det en majoritet i riksdagen. Frågan är varför man inte gjort det tidigare.

Vad skiljer SD:s politik för att bekämpa gängbrottsligheten från övriga partiers?

– Det handlar inte så mycket om enskilda förslag längre. Vi var tidigt ute med de här förslagen och nu har både S och M köpt dem i väldigt hög grad. Men inställningen finns inte där fullt ut och därför behövs vi, säger Jimmie Åkesson och tillägger:

– Vi är tuffast helt enkelt. Vi vill ha de hårdaste straffen och de bästa verktygen för polisen jämfört med framförallt S.

Det är Jimmie Åkessons tredje officiella besök i Gävle/Sandviken på mindre än ett år. Att besöken här duggar tätt är ingen slump – länet är SD:s starkaste i Norrland sett till resultatet i senaste riksdagsvalet. "Det är klart att det spelar in. Vi har en stark organisation här med många erfarna företrädare", säger han.

Bild: Maria Carlsson

De senaste dagarna har SD gått om M som Sveriges näst största parti, enligt Novus/SVT:s väljarbarometer. Men det är inte aktuellt att kräva statsministerposten om Jimmie Åkessons sida med M, KD och L blir större än det nuvarande regeringsunderlaget, enligt honom.

– Om Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) och L för den delen skulle säga att “Vi backar upp Åkesson som statsminister”, då kan jag bli det. Men så länge de vägrar finns det inget underlag, säger han.

Annons

Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga i valet, enligt Novus väljarbarometer. Hur vill SD lösa personalbristen inom hälso- och sjukvården?

Annons

– Vi satsar ett antal 100 miljoner till regionerna för att de ska ha möjlighet att förbättra arbetsvillkoren. Det handlar om schemaläggning, arbetstider och att få bort delade turer.

Bild: Maria Carlsson

Hur ska det finansieras?

– Vår stora besparing är på det internationella biståndet som klättrar över 60 miljarder nästa år. Det vill vi halvera på tre års sikt, säger Jimmie Åkesson.

Samtidigt vill ni ge hjälp till flyktingar i deras närområden istället för att de ska komma till Sverige. Behövs inte biståndspengarna där?

– Nja, vi vill fokusera biståndet på flyktinghjälp och katastrofhjälp. I dag används väldigt mycket av pengarna till sådant som vi inte ens vet vad det är. Jag menar att det finns stora utrymmen att spara.

Bild: Maria Carlsson

Arbetslösheten i Gävleborg är näst högst i landet. Hur ska SD få fler i jobb?

– Vi måste ha ett näringsliv som fungerar, blomstrar och vill anställa och vi måste matcha den arbetskraft som finns med de jobb som finns.

– De som är långtidsarbetslösa i dag är sådana som oftast helt saknar gymnasiekompetens. Då måste man både ha piska och morot för att de ska skaffa sig den kompetensen så att de blir anställningsbara, säger Jimmie Åkesson.

Annons

Annons

Hur då?

– Vi satsar till exempel på vuxenutbildning. Vi vill gärna se att de som i dag jobbar eller vill jobba i äldreomsorgen ska kunna göra det och samtidigt läsa till undersköterska till exempel.

Hur mycket vill ni satsa på det?

– Vi har inte satt någon siffra där än. Det blir en fråga om prioriteringar, säger Jimmie Åkesson.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan