Annons

Annons

Annons

Paludan till Gästrikland

V har valstuga där Paludan demonstrerar i Sandviken: "Fruktansvärt obehagligt"

På torsdagskvällen ska högerextreme Rasmus Paludan demonstrera nära Vänsterpartiets valstuga i Sandviken.

– Känns inte okej på något sätt, säger Lillemor Mauritzdotter Nylén, partiets gruppledare i Sandviken.

Text: 

Lillemor Mauritzdotter Nylén och valombudsmannen Mats Persson från V vid partiets valstuga i Sandviken.

Bild: Roger Wallenius

Annons

Förr brukade samtliga partier i Sandviken ha sina valstugor vid Folkets hus i Jansasparken. Bara Vänsterpartiet har fortsatt den traditionen.

Nu har högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla en demonstration i samma park.

Paludan är känd för att bränna koraner vid sina demonstrationer. Även den här gången ska han enligt ansökan ha med sig megafon, tändare och böcker.

Lillemor Mauritzdotter Nylén berättar att det känns mycket otrevligt att han dyker upp nära deras valstuga.

– Fruktansvärt obehagligt. Man vet ju inte vad för slags känslor han kan vigla upp i Sandviken, säger hon.

Lillemor Mauritzdotter Nylén beskriver årets valrörelse som fantastisk, med bra väder och mycket besökare i alla åldrar som ställer frågor och vill veta mer om partiet. Enda incidenten har varit när valstugan vältes under natten till tisdagen i förra veckan.

Annons

Annons

– I och med att vi är ensamma om att ha valstuga i Jansasparken har det känts lite otryggt ibland. Nu när Paludan kommer hit känns det ännu otryggare. Men vad vi förstår kommer polisen att bevaka det här ordentligt, säger hon.

Rasmus Paludans besök i Sandviken väcker obehag. Här demonstrerar han i Gävle.

Bild: Anders Sundin

Lillemor Mauritzdotter Nylén fruktar att den goda stämning som valrörelsen präglats av hittills kan förstöras av Paludans besök i Sandviken.

– Man funderar ju på om vi ska ha öppet överhuvudtaget när han håller sin demonstration. Det känns inte okej att han åker omkring och gör så här mitt i en valrörelse.

Men samtidigt kan Lillemor Mauritzdotter Nylén se någonting positivt i att partiets valstuga står nära där danske Paludan ska demonstrera.

– Valstugan kan fungera som en slags motrörelse till hans åsikter och agerande. Vi får ta det lugnt och se till att inget händer.

När tidningen först pratar med Lillemor Mauritzdotter Nylén är hon osäker på om valstugan ska hållas öppen under demonstrationen.

Efteråt ringer hon och berättar att man väljer att stänga valstugan.

Ahmed Koulala är ordförande i föreningen som driver moskén i Sandviken.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Ahmed Koulala är ordförande i föreningen som har moskén i Sandviken. Under onsdagen fick han ett samtal från polisen som berättade om Paludans demonstration.

Annons

Därefter har Ahmed Koulala ringt runt till medlemmar i föreningen.

– Vi har pratat om det här tidigare också. Vi ska inte ge honom den uppmärksamhet han vill ha. Vi ska inte bry oss och inte ens gå till demonstrationen.

Ahmed Koulala säger att han och övriga medlemmar respekterar de lagar och regler som gäller för demonstrationer i Sverige.

– Men samtidigt tycker vi att han inte borde få tillståndet alls. Det borde finnas gränser för yttrandefriheten. Det kränker folk att han bränner koraner och snackar skit om saker som är känsliga för oss.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan