Annons

Annons

Annons

Väljarnas hetaste frågor

Elräkningen som chockade alla: ”Vi trodde inte våra ögon”

En elräkning på 368 000 kronor för årets sju första månader. Det fick Folkets hus i Norrsundet. En kostnad tre gånger mer än man räknat med.

– Vi trodde inte våra ögon, vi var helt oförberedda, säger Torgny Jacobsson, ombudsman och chef för ABF Gästrikebygden.

Text

En smärre chock fick ABF Gästrikebygden och Torgny Jacobsson efter att ha tagit över Folket hus i Norrsundet för drygt två år sedan. Elräkningarna var skyhöga. Nu har man precis installerat bergvärme.

Bild: Anders Sundin, Markus Boberg

Annons

Väljarnas heta frågor: Energin

ABF Gästrikebygden tog över Fyren, Folkets hus i Norrsundet, av Gavlefastigheter i början av 2020. Det gamla huset värmes av en elvärmepanna som uppskattningsvis är från 1980-talet och som fortfarande står och knackar. För att ta reda på hur mycket el huset förbrukade så startade ABF en energianalys förra året.

– Min uppskattning var att vi gjorde av med ungefär 60–70  000 kilowattimmar på ett år. Men det visade sig vara över 322 000 kilowattimmar. Då fick vi en smärre chock, det trodde jag att Globen skulle göra av med, säger Torgny Jacobsson.

Kostnaden för den omoderna eluppvärmningen var över 136 000 kronor för året de kontrollerade. Och de kraftigt stigande elpriserna gör att notan fram till och med juli i år är på drygt 368 000 kronor.

Annons

Annons

– Så kan vi inte ha det, och när analysen gjordes kostade en kilowattimme 42 öre, det är ett pris man bara kan drömma om i nuläget. Ligger priset på tre kronor så kan du multiplicera 322 000 med tre så förstår du vad kostnaden blir, säger Torgny Jacobsson.

En elräkning på 368 000 kronor var en oväntad överraskning för Fyren, nu har man installerat bergvärme och kommer att mer än halvera elkostnaderna.

Bild: Markus Boberg

Förutom att spara pengar så vill Fyren ur en miljöaspekt förändra och förbättra sina värmekostnader. Så styrelsen beslutade under 2021 att inleda arbetet med att installerar bergvärme.

– I dag är jag tacksam att vi drog igång arbetet då. Bergvärmen är strax installerad och klar. Många spår att det ska bli en kall vinter så det är en lättnad att vi tog beslutet innan oron i världen och att elpriserna satte igång att stiga, säger Torgny Jacobsson.

Från början hade man räknat med att de dryga två miljoner kronorna som bergvärmen kommer att kosta skulle betala tillbaka sig på femton år. Med dagens elpriser så kommer det att gå fortare att räkna hem investeringen.

Drygt två miljoner kronor har det kostat att installera bergvärme för att sänka stora elkostnader i Folkets hus i Norrsundet. Det stigande elpriset gör att investeringen betalar tillbaka sig fortare än planerat,

Bild: Markus Boberg

– Det är en stor investering och det var många parametrar att ta hänsyn till, men vi kan inte bara sitta och vänta. Vi ska också utreda om vi kan ha solpaneler på taket för att driva pumpen. Tack och lov behöver vi inte byta ut radiatorerna, det går att använda dem som finns där. Vi ska vara bättre och effektivare på att dra ner på förbrukningen på andra sätt också, sänka värmen och stänga av sådant vi inte använder. Det är viktigt att spara på alla håll, säger Torgny Jacobsson.

Annons

Annons

”Vi räknar med att mer än halvera våra elkostnader nu”, säger Torgny Jacobsson, chef ABF Gästrikebygden.

Bild: Anders Sundin

Nu räknar man med att få ner antalet kilowattimmar rejält och samtidigt minska onödig elförbrukning.

– Vi ska kunna mer än halvera vår elförbrukning enligt utredningen, säger Torgny Jacobsson.

Läs mer:

Gävle Energi om elförsörjningen: ”Kan bli aktuellt att ransonera”

Så vill Gävles politiker trygga energiförsörjningen

”Vad gör du för att dra ned på din elförbrukning”

Bild: Markus Boberg

Torgny Jacobsson, ombudsman och chef för ABF Gästrikebygden är nöjd att man tog beslutet att installerar bergvärme innan oroligheterna i världen bröt ut.

Bild: Anders Sundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan