Annons

Annons

Annons

Väljarnas hetaste frågor

Gävle Energi: ”Kan bli aktuellt att ransonera el om vintern blir kall”

Gävle Energi kan behöva se över sin nödplan med anledning av de stigande elpriserna och Rysslands invasionskrig i Ukraina. Blir det en kall vinter kan det bli aktuellt att ransonera el under vissa tidpunkter på dygnet.

– Rutinen hur det ska stängas av har funnits hos oss i alla år, så det är ingenting nytt, men så länge jag har varit i branschen har vi aldrig behövt göra det, säger Hans Ädel, driftchef elnät Gävle Energi.

Text

Lina Bertling Tjernberg, professor på KTH, och Gävle Energis Thomas Tillman och Hans Ädel är överens om att elförbrukningen måste jämnas ut över dygnet och att elnätet måste byggas ut.

Bild: Anders Sundin

Annons

Svenska kraftnät står för motorvägarna där elen som produceras i Sverige och som importeras transporteras. Vattenfall håller i regionnätet och till sist transporteras elen lokalt av Gävle Energi hem till dina vägguttag (se illustration). Tillgången på el är densamma och den kan inte lagras. Därför är det viktigt att ha en smart förbrukning över dygnets alla timmar. Och alla experter är överens, förbrukningen måste spridas ut. Annars kan det bli aktuellt att stänga av under vissa perioder på dygnet när alltmer ska elektrifieras.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på gd.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan