Annons

Annons

Annons

Debatt
Det mesta återinvesteras i elevernas utbildning

Överdrifter och rena lögner påstås ibland vara ett nödvändigt ont i politiken. Men jag tror faktiskt inte det. Och jag tror och hoppas att väljarna håller med.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debatten om friskolornas vinster är det kanske mest uppenbara exemplet på ”fake news” under denna valrörelse.

När socialdemokratiska riksdagskandidaterna Sanna Backeskog och Kristoffer Lindberg på Gefle Dagblads debattsida (22/8) skriver att de fyra största skolkoncernerna plockat ut 1,3 miljarder kronor i vinst bara senaste året tappar man hakan. Eller man hade gjort det om man inte varit luttrad: siffran 1,3 miljarder i vinstuttag har nämligen upprepats av regeringsföreträdare och andra ledande socialdemokrater sedan maj i år.

Annons

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Bild: TT

Socialdemokraterna har rört ihop begreppen: det är stor skillnad på rörelseresultat och vinstuttag. Om det är en medveten vantolkning eller inte låter jag vara osagt – jag kan bara konstatera att Socialdemokraterna fortsätter använda siffran trots att den vederlagts många gånger.

Annons

Så här förhåller det sig med utdelningen för de fyra största friskolorna i fjol. AcadeMedia hade en omsättning på 13,3 miljarder kronor. Man gjorde en utdelning på 185 miljoner kronor. Thoréngruppen gjorde en utdelning på noll kronor mot en omsättning på cirka 1,7 miljarder. IES noll kronor i utdelning på en omsättning på cirka tre miljarder. Atvexa noll kronor på cirka två miljarder. Totalt har alla Sveriges friskolor som drivs som aktiebolag plockat ut 0,1 procent av den totala skattefinansierade omsättningen i vinst. Det mesta återinvesteras alltså i elevernas utbildning.

De flesta friskolor drivs av små entreprenörer och eldsjälar som offrat engagemang, gratis arbetstimmar och tagit egna lån för att sätta igång verksamheten. Ska de aldrig få igen sina pengar? Bland de större aktörerna har privata företag och privatpersoner satsat pengar på att förbättra utbildningen – för att de förväntar sig något tillbaka.

Och hur skulle det gå för friskolornas elever om Socialdemokraternas politik blir verklighet? Enligt en färsk rapport från PWC, beställd av Almega, skulle 8601 elever bara i Gävleborgs län löpa risk för att skolan de går i läggs ner.

Annons

Men det verkar som att det för många socialdemokratiska politiker inte spelar någon roll hur mycket du bidrar med till att utveckla svensk skola. Så länge du är företagare kommer du ändå att misstänkliggöras och man kommer påstå att du stjäl miljarder från skattebetalarna. Det här gynnar faktiskt ingen, allra minst Sveriges elever.

Ulla Hamilton

vd för Friskolornas riksförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan