Annons

Annons

Annons

Öster-Alderholmen

Dyr rivning av silon blir avstamp för etapp 3 på Gävle strand

De tidigare bostadsplanerna och rivningen av silon på Alderholmen som dragits i långbänk ser nu ut att få en slutpunkt. En saltad nota hamnar på skattebetalarnas bord.

Text: 

Den sista juni löpte tomträttsavtalet ut och fastigheten där silon står råder kommunen åter över.

Planerna för Lantmännens gamla spannmålssilo på Alderholmen från 1962 har förändrats genom åren.

Bild: Markus Boberg

Planerna för att göra bostäder av den gamla spannmålssilon fick ett definitivt slut när entreprenören som ville bygga dem gick i konkurs. Byggnaden konstaterades även vara dåligt förberedd för syftet.

– När man undersökte den visade den sig vara så belastad av föroreningar att det inte är någon bra plats för människor att bo på, säger Karin Theuer, mark- och exploateringsstrateg på Gävle kommun.

LÄS MER: Silon förfaller och har blivit tillhåll för ungdomar – kommunen låst av onåbar ägare

Annons

Annons

I kommunens program för etapp tre av Gävle strand har den funnits med i beräkningarna, men senare bytts ut mot ett nytt höghus på samma plats. För det krävs till en början en rivning av silon och Gävle kommun har försökt få till stånd att den tidigare tomträttsinnehavaren ska bekosta den.

– Den som äger själva byggnaden ska riva byggnaden. Nu har Granbohem som varit ägare till den gått i konkurs och vi har fått svaret att det inte finns några tillgångar i konkursboet. Då hamnar den i kommunens ägo.

Det innebär att Gävle kommun själv får bekosta rivningen.

Hur mycket kan det kosta?

– Det vet jag faktiskt inte, det här skedde under sommaren. Vi har inte undersökt det vidare och har inte någon tidplan direkt för det nu, säger Karin Theuer.

Den sista etappen av Gävle strand är bygget på Hucken, som den i folkmun kallas, den 600 meter långa landtungan som sträcker sig ut mot havet på Alderholmen.

Bild: Markus Boberg

Tidningen har tidigare gjort jämförelser med liknande byggnader som fått rivas i Örebro. Mikael Bernström, regionchef på Lantmännen var involverad i rivningen men ville inte berätta den exakta summan för arbetet.

– Men det jag kan svara är att det kostar åtskilliga miljoner att riva en silo. Det är mycket betong som ska forslas bort, och armering som ska skiljas ut. Kanske sanering. Man får ju göra en miljöutredning och se vad som finns i marken, sa han 2019.

LÄS MER: De bygger 130 nya lägenheter på Gävle strand

Annons

Arbetet att riva den större av två silos, 65 meter hög, tog nästan ett halvår. Silon på Alderholmen är cirka 40 meter hög.

Annons

Byggnationen på Hucken längst ut på Alderholmen kan komma igång omkring 2025, beräknar Karin Theuer. Där ska 700 bostäder bli till. Till dess ska man ha hunnit riva silon och de andra byggnader som nu existerar på platsen.

– Vi ska starta etappen där silon ligger 2023, göra en uppskattning av hur mycket en rivning kostar och ha med det i budgeten för projektet.

Visionsbild för området. Illustration: Gävle kommun

Etapp tre av Gävle strand har senarelagts lite eftersom kommunen prioriterat bostadsområden av andra slag.

– Vi såg att det efterfrågades villor och villatomter, så vi inriktade oss på Norrlandet och på Östra Kungsbäck, där det blir blandad bebyggelse.

2023 riktas åter blicken mot Gävle strand och den sista etappen som ska binda ihop stadsdelen.

– Nu är det inte så roligt för de som bor på etapp två att blicka ut mot etapp tre. Det är dags att få igång etapp tre så att den delen av staden blir färdigbyggd.

En skiss över hur bebyggelsen på Hucken kan komma att se ut. Illustration: Gävle kommun

Karin Theuer, mark- och exploateringsstrateg på Gävle kommun. Foto: Privat.

Innan 2025 ska silon rivas och ge plats för nybyggen längst ut på Alderholmen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan