Annons

Annons

Annons

Planerar vindkraftspark i Galmsjömyran

Försvarsmakten säger ja till vindkraft vid Galmsjömyran

Försvarsmakten ger vindkraftsparken Galmsjömyran tummen upp.

Det är en helomvändning mot tidigare besked.

Fotomontaget visar vindkraftverk bakom det röda huset på bilden. Arkivbild.

Bild: Gustaf Hallin

Annons

Texten är uppdaterad 30 augusti.

En reviderad plan för vindkraftverken i den planerade vindkraftsparken Galmsjömyran får nu ja från Försvarsmakten.

En tidigare plan för vindkraftverkens placering fick nej från myndigheten. Men med förändringar från bolaget har beslutet ändrats.

Tidigare har Njordr planerat omkring 40 vindkraftverk i området med en totalhöjd på upp till 280 meter, varav 34 planerades i Sandvikens kommun och sex stycken på andra sidan kommungränsen.

Annons

Sedan politikerna i Falu kommun lagt veto mot projektet kvarstår den del av området som ligger i Sandvikens kommun.

Här har boende gjort namninsamlingar och bildat en förening för att jobba mot en vindkraftsetablering i området. Naturskyddsföreningen uttalat sig mot en vindkraftspark redan i januari förra året, då de menar att "Sandvikens kommun är på god väg att uppfylla sin kvot av vindkraftsverk sett ur ett nationellt perspektiv på sin mark och det är hög tid att tillsvidare säga nej till mer innan fler kommuner tagit sitt ansvar".

Annons

Den planerade vindkraftsparken Galmsjömyran såg ursprungligen ut så här, med 40 planerade snurror.

Kommunens riktlinjer som gäller vindkraft ska, enligt plan, revideras i år för att ta hänsyn till den teknikutveckling som skett med allt högre vindkraftverk som följd.

Nu har Försvarsmakten gett tummen upp till att uppföra 21 alternativt 25 vindkraftverk enligt något av de förslag Njordr lämnat in. Det är nära en halvering jämfört med företagets ursprungliga förslag på 40 vindkraftverk. Totalhöjden är fortfarande densamma, max 280 meter.

Annons

Försvarsmakten har inget att erinra mot Njordrs reviderade plan, men om något vindkraftverkens position ändras med mer än 30 meter eller om totalhöjden förändras kommer Försvarsmaktens besked inte att gälla. Då måste vindkraftverkens placering eller höjd prövas på nytt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan