Annons

Annons

Annons

Gävle

Östra delen av Kyrkogatan testas som cykelgata

I två månader kommer östra delen av Kyrkogatan, mellan Norra Köpmangatan och Norra Centralgatan, att testas som cykelgata.

Text: 

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Testet sker mellan 1 september och 31 oktober.

På cykelgatan har cyklister företräde medan all motortrafik ska anpassas till cyklisters hastighet och framföras på cyklisternas villkor.

– Denna del av Kyrkogatan används ofta av cyklister i dag som tar sig mellan förvaltningshuset och centralstationen. Här är trafiken enkelriktad i dag för motorfordon vilket är till stor fördel för cyklisterna när vi nu testar denna trafikreglering, säger Amer Aslam, trafikplanerare på Gävle kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Under torsdagen den 1 september markerades cykelfält ut i båda riktningarna på gatan.

Bild: Magnus Lundquist

Under testperioden kommer även mätningar av antalet cyklister och hur de positionerar sig på gatan att göras. Mätningarna ska sedan resultera i en efterföljande analys.

– När vi har ett färdigt resultat rapporteras en sammanställning till samhällsbyggnadsnämnden som efter testperioden tar beslut om Kyrkogatan ska regleras som permanent cykelgata eller gå tillbaka som enkelriktad gata för motortrafik, säger Amer Aslam.

De åtta parkeringsplatser som finns längs Kyrkogatan mellan Hattmakargatan och Norra Köpmangatan tas bort under testperioden. Parkering hänvisas till parkeringshuset Oxen vars infarter och utfarter inte berörs. Andra parkeringsplatser inom närliggande område påverkas inte.

Testtillfället på Kyrkogatan är det första i sitt slag i Gävle. Efter provperioden återställs gatan till bilgata i väntan på nämndens beslut.

Karta över cykelgatans sträcka på Kyrkogatan. Bild: Gävle kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan