Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Tusentals patienter har väntat på operation – nu minskar köerna

Efter år av väntan för tusentals patienter har nu sjukvården i regionen kommit någorlunda ikapp. Nu är köerna till operation kortare än i mars 2020, innan pandemin bröt ut, meddelar Region Gävleborg.

Text: 

Annons

Patienters väntan på att få opereras har gäckat vårdpersonalen i Gävleborg.

När avdelning efter avdelning tvingades ställa om under pandemin hamnade mycket ordinarie arbete efter – och belastningarna i systemet har synts på antalet patienter som behövt köa för planerade ingrepp.

Förra vintern väntade uppemot 4 500 personer på operationstid.

Annons

Annons

Men nu meddelar Region Gävleborg att satsningen på att korta köerna gett resultat.

Antalet patienter som väntar på att få opereras har minskat snabbt, och kön till operation är nu lägre än i mars 2020, innan pandemin lamslog världen. Och tillgängligheten blir allt bättre, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

– Den här nationella topplaceringen innebär att sjukvården i länet får ytterligare pengar av regeringen vilket ju gör att ännu mer kan satsas på att korta köerna och se till att medborgarna får vård i tid, säger Jan Lahenkorva (S).

Allmänläkare vittnar om en vardag i motvind i regionen.

Bild: Erik Wikström

Verksamhetschefen för ortopedi berättar i samma pressmeddelande om den samverkan som nu gett resultat. Ett produktionsmöte hålls varje månad för att gå igenom vad som kan göras för patienterna.

– Det vi gör är att vi jobbar aktivt med patienterna och vad de behöver. Med vid mötena är läkare, och chefer från avdelningarna och mottagningarna och jag som verksamhetschef, säger Anette Lund.

Annons

I samma pressutskick skriver Region Gävleborg att utmaningarna med första besök kvarstår. Så sent som i juli rapporterade tidningen om trånga sjukhus och långa telefonköer, och allmänläkare vittnar om problematiskt bristande resurser inom primärvården.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan