Annons

Annons

Annons

Gävle

Här vill Gävle kommun skapa nya industriområden

Ersbo är snart fullt och nu kraftsamlar Gävle kommun för att skapa byggklar industrimark i bland annat Forsbacka och vid Gävle hamn.

– Vi ska kunna möta både det lilla och det mycket stora behovet. Både för befintliga företag i kommunen och de som vill söka sig hit, säger Christine Forsberg, chef för övergripande planering på Gävle kommun.

Text: 

Jätteetableringarna med Microsofts serverhallar har inneburit att Gävle kommuns "lager" av byggklar industrimark nästan har tömts.

Gävle kommun kraftsamlar för att kunna ha byggbar industrimark att erbjuda. Både till befintliga företag som behöver kunna expandera och till företag som vill nyetablera sig i kommunen.

Enligt Christine Forsberg finns det i dag endast nio hektar säljbar industrimark i beredskap.

Nu har samhällsbyggnadsnämnden sagt ja till att inleda planarbete för tre nya industriområden, som inom ett par år kan bli byggklara.

– Vi vill ju vara en intressant region för etableringar. Både för små och stora företag. Målet är att ha en planberedskap på två till trehundra hektar verksamhetsmark, säger Christine Forsberg.

Annons

Gävles läge med närhet till motorvägen, E16, järnvägen och hamnen anses väldigt attraktivt ur ett logistikhänseende. Nu vill Gävle kommun kunna erbjuda ännu mer specifikt anpassad industrimark till företag som är särskilt beroende av till exempel hamnen.

Annons

Ett av de områden som nu ska utredas för att kunna förvandlas till industrimark ligger väster om Bönavägen i skogen norr om Ragnsells och husfabriken.

– Det handlar om att möjliggöra för verksamheter som är beroende av import och export. En del av den planerade ytan är även ämnad för hamnverksamhet, säger Daniel Olsson, S, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Exakt läge för det framtida industriområdet är inte fastställt. Men ytan som ska utredas ligger norr om Ragnsells och de gamla bergrummen.

Området som ska utvecklas är ungefär 65 hektar stort och väntas stå byggklart år 2025.

Ett ännu större område, uppemot 130 hektar, kan hamna i Forsbacka mellan Margretehills gård och återvinningsstationen.

– Det är ett superbra läge nära väg och järnväg och mitt emellan Gävle och Sandviken, säger Daniel Olsson.

Sedan tidigare pågår arbetet med att låta Ersbo växa söderut med ytterligare 90 hektar byggbar mark.

Söder om Microsoft, i riktning mot Jehanders och Skanskas bergtäkter mellan E4 och Skogmursvägen planeras Ersbo kunna växa med ytterligare omkring 90 hektar industrimark.

Bild: Markus Boberg

Dessutom pågår planarbete även på Hemlingbysidan av motorvägen, bakom Jysk och Stadium. Här skapas utrymme för bygghandel, enligt planen.

Annons

Annons

Slutligen planeras ett 20-tal hektar byggbar mark i Kungsbäck, mellan Gävle bro och Mackmyras whiskydestilleri. Här planeras bland annat för ett nytt polishus.

Väster om E4 mellan Gävle bro och Mackmyras whiskydestilleri planeras bland annat för ett nytt polishus.

Bild: Markus Boberg

På länge sikt, enligt tidsplanen kanske framåt 2029, ska ett större verksamhetsområde byggas i Tolvforsskogen. Enligt den överenskommelse Gävle kommun tecknat med staten är det hit många av de verksamheter som kommer att tvingas lämna Näringen ska flytta.

Området i Tolvforsskogen omfattar närmare 300 hektar byggbar mark, kopplad till den nya godsrangerbangård som planeras i området.

En illustration som Gävle kommun tagit fram för att visa hur ett framtida logistiknav i Tolvforsskogen kan komma att se ut. Området väntas fullt utbyggt bli omkring 300 hektar stort och vara byggklart tidigast år 2029.

– Man ska ju kunna etablera sig där det är mest lämpligt. Inom Tolvforsskogen finns ju tankar om vilka olika typer av verksamhet som passar bäst i vilket område till exempel, säger Christine Forsberg.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan