Annons

Annons

Annons

Björnjakten 2022

Karta: Här fälldes björnarna i årets licensjakt

Årets licensjakt på björn är avlyst i det västra jaktområdet. Nu ska en inventering kontrollera storleken på den kvarvarande björnpopulationen.

– Den kommer att bli väldigt viktig för framtiden, säger vilthandläggaren Simon Viklund.

Björnjakten i det västra jaktområdet blåstes av på söndagsmorgonen.

Bild: TT

Annons

Tidigt på söndag morgon den 28 augusti fälldes den hundrade björnen i det västra jaktområdet i länet. Därmed var kvoten i det området uppfyllt och jakten blåstes av. I det östra området, där 20 björnar får skjutas, pågår jakten fortfarande.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Enligt Simon Viklund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, var det ett förväntat resultat i det västra jaktområdet.

– Det var faktiskt lite lägre tempo de första dagarna än vad vi trodde att det skulle vara. Men att det tog en vecka innan jakten var slut var inom spannet vi hade tänkt oss, säger han.

Han menar att jakten följde mönstret från tidigare år, när det har fått fällas 50-60 björnar i västra området.

– Då har det tagit några dagar. Så det är rimligt att det tog någon dag till när vi ökade till 100, säger han.

Simon Viklund anser att årets jakt har fungerat väldigt bra och att björnarna, som förväntat, har fällts i redan kända björntäta områden.

Enligt honom har länsstyrelsen sett indikationer på att björnstammen i länet vuxit sig större än nödvändigt. Förvaltningsmålet för Gävleborgs län ligger på 300 björnar.

Räcker årets utökade jakt för att få ner populationen?

– Det får vi se. Vi har en inventering av björn i höst, som kommer att bli väldigt viktig för framtiden. Vi har indikationer om att stammen innan den här jakten var större än vi väntat oss. Nu får vi se hur jakten påverkat den, säger Simon Viklund.

Att reglera björnstammen under ett enda års jakt är svårt och kanske inte ens önskvärt, enligt Simon Viklund.

– Det här är något vi måste följa under kommande års jakter för att komma ner på en rätt och hållbar nivå över tid, säger han.

Annons

Under björnjakten är det tillåtet för jägarna att använda både åtel och viltkameror. Hjälpmedel som kan underlätta och snabba på jakten.

Annons

– I årets jakt har vi haft drygt 90 åtlar registrerade i vårt län. Viltkameror och åtel är verktyg som jägarna kan använda för framför allt jaga på rätt sorts individer, säger Simon Viklund.

Årets licensjakt på björn startade den 21 augusti och får som längst pågå till den 15 oktober 2022. Under tisdagen hade sju björnar skjutits i det östra området, och tretton återstod av tilldelningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan