Annons

Annons

Annons

Debatt
Satsa på Sveriges vägar – lös potthålen

Vart är vi på väg? En sliten tv-fras som gör sig allra bäst när det gäller just vägarnas skick. Trafikverket lyfter i sina egna underlag till regeringen att vägarna blir allt sämre. ”Tillståndet på det statliga vägnätet har under en längre tid gradvis försämrats, och med givna anslagsnivåer kommer nedbrytningstakten att bli högre än åtgärdstakten.”

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tidigare har försämringarna framförallt synts på det mindre vägnätet, särskilt de enskilda vägarna. Nu syns försämringarna även på det större vägnätet. Potthål, lappade beläggningar och spåriga vägbanor ökar riskerna. För att upprätthålla trafiksäkerheten har hastigheterna sänkts på många vägar, vilket försämrar möjligheten till arbetspendling, boende och verksamheter i lands- och glesbygd, det vi kristdemokrater kallar Hjärtlandet.

Annons

Annons

Jennie Forsblom, regionråd i opposition (KD).

Bild: Privat

Ska det vara möjligt att leva och verka i hela landet måste framkomligheten säkras, inte minst på det enskilda vägnätet där många viktiga transporter börjar eller slutar. 90 procent av alla lantbrukare använder enskild väg i den dagliga verksamheten, alltså startpunkten för mjölk, kött, ägg och spannmål på väg till förädlingsindustri och affärer. Och till dig.

Vi anser att vägunderhållet behöver stärkas och lägger därför årligen två miljarder mer än regeringen i vårbudgetmotionen för 2023-2025. Dessutom fördelar vi en miljard ytterligare till enskilda vägar under perioden.

Peter Kullgren

partisekreterare (KD) 

Magnus Jacobsson

infrastrukturpolitisk talesperson (KD)

Jennie Forsblom

regionråd i opposition (KD)   

Peter Åkerström

gruppledare (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan