Annons

Annons

Annons

Debatt
Åtta förlorade år för Sveriges studenter

Replik på S-studenters debattartikel 

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Än en gång har Sveriges unga fått sina antagningsbesked med hopp om att förverkliga sina drömmar. Samtidigt tvingas många tacka nej till sina utbildningsplatser då de inte lyckas hitta någonstans att bo. De senaste åren har varit åtta förlorade år för landets studenter. S-studenter borde lägga mer energi på att förbättra sin egen studentpolitik än att oroa sig för en liberal regering som ökar friheten för dagens studenter.

Christoffer Heimbrand, riksordförande, Liberala Studenter.

Bild: Privat

För oss i Liberala Studenter står just studenters frihet och egenmakt högst upp på agendan efter höstens val. Efter höstens maktskifte vill vi se följande reformer genomföras:

Annons

Annons

Slopa fribeloppet. Det är en politik som hindrar studenter från att arbeta. Därför slopade regeringen fribeloppet tillfälligt under pandemin för att få fler studenter i arbete, inte minst inom vården. Men till höstterminen är fribeloppet tillbaka. Det är en bromskloss för studenters inträde på arbetsmarknaden och möjligheter att bidra till samhället. Fribeloppet behöver slopas permanent. 

Hannes Snabb, Liberala Studenters riksstyrelse.

Bild: Privat

Fler studentbostäder. Det är faktiskt en skam att ungdomar tvingas tacka nej till utbildningar på grund av att de inte lyckas hitta någonstans att bo. Detta är en direkt konsekvens av Socialdemokraternas sönderreglering av bostadsmarknaden. Lösningen på den rådande situationen är inte mer reglering – utan mindre. Nuvarande system är det som krossar drömmarna om att flytta för plugget, och här har en friare hyresmarknad en viktig roll att spela. Sveriges unga behöver inte mer politisk styrning av bostadsmarknaden, vi behöver fler bostäder. 

Avreglera förmyndande lagar. Färre regler och mindre byråkrati innebär längre öppettider på krogen och fler parkhäng. Förmynderiets tid är förbi och nästa mandatperiod behöver präglas av frihet för individen och ett förtroende för att vuxna människor kan fatta beslut om sina egna liv. Studenterna ska få bestämma mer och politikerna ska bestämma mindre. 

Annons

Annons

Bättre kvalitet på utbildningen. Vi behöver också en bättre kvalitet på dagens utbildningar. Det ensidiga fokuset på genom­strömning har förvandlat svenska lärosäten till utbildnings­fabriker. Inte helt olikt fabrikerna i Sovjets plan­ekonomi, som enligt skrönan ska ha tillverkat endast små vänsterskor, examinerar svenska lärosäten i dag studenter på löpande band. Vi behöver reformera resurs­tilldelnings­modellen så att en större del av anslagen viktas mot faktorer såsom exempelvis kvalitet, forsknings­anknytning eller arbetsmarknads­relevans.

Sverige behöver ett liberalt maktskifte. För skolan, integrationen och klimatets skull. Men även för att friheten för landets studenter ska öka. Det har inte den socialdemokratiska regeringen mäktat med. 

Christoffer Heimbrand

Riksordförande, Liberala Studenter

Hannes Snabb

Liberala Studenters riksstyrelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan