Annons

Annons

Annons

Strömsbro-Norrlandet

Gävleföretaget ska leverera 800 batterier – men väntar med att anställa

Batteritillverkaren Nilar varslade ifjol 110 personer och har idag cirka 100 anställda vid fabriken i Gävle.

Nyligen fick bolaget en order värd tio miljoner kronor.

– Vi kommer gradvis att utöka verksamheten, men vi vill inte upprepa vårt tidigare misstag och göra det för snabbt, säger bolagets ekonomichef Johan Önnesjö.

Text: 

Det börsnoterade bolaget släppte årets andra kvartalsrapport på måndagen. Att alla resultatsiffror fortfarande lyser röda är föga förvånande med tanke på att vd:n Erik Oldmark tidigare sagt att det kan dröja "ett antal år" innan bolaget är lönsamt.

Batteritillverkaren Nilar har en fabrik på Bönavägen i Gävle.

Bild: Erik Wikström

Annons

Annons

För perioden april-juni redovisar bolaget i varje fall 480 sålda batterier och en positiv omsättning på 1,8 miljoner kronor.

På grund av en olycka som resulterat i en skadad axel kunde Erik Oldmark själv inte kommentera rapporten på måndagen. Istället fick ekonomichefen Johan Önnesjö berätta om samarbetet med bolaget Enequi som lett fram till en order värd tio miljoner kronor.

– Leverans av de 800 batterierna ska påbörjas i slutet av året vilket innebär att vi utökar produktionen. Men initialt kommer vi inte att behöva anställa mer personal, säger Johan Önnesjö.

Enligt honom kan en alltför snabb produktionsökning riskera att leda till brister i kvaliteten. Dessutom kräver bolagets nya strategi att lönsamhet prioriteras framför snabb tillväxt.

Johan Önnesjö är ekonomichef på Nilar.

Sedan börsintroduktionen i slutet av april ifjol har aktien störtdykt och nästan 99 procent av börsvärdet försvunnit. För 2021 redovisade Nilar en förlust efter skatt på 600 miljoner kronor.

I våras var bolaget i akut behov av pengar och i maj gjordes en så kallad företrädesemission i ett försök att få in kapital. Resultatet blev att 78 procent av de nya aktierna tecknades av befintliga och nya aktieägare och att 273 miljoner kronor gjordes tillgängliga.

Annons

Annons

– Det betyder att vår strategi och affärsplan är finansierad fram till slutet av 2023, säger Johan Önnesjö.

Läs mer: Pensionsfonder räddar batteribolaget i Gävle – satsar 40 miljoner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan