Annons

Annons

Annons

krönikaAlleima börsnoteras

Erik Wikström
Tårtkalas när Alleima börsnoterades – men många frågetecken återstår

Vill Sandviks aktieägare ha ett stålbolag i sin "portfölj" – eller kommer de att sälja?

Och vad händer med Sandviks aktie när bolaget slipper affärsområdet SMT som anses ha hämmat börskursen?

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

I tre års tid har förberedelserna pågått. På onsdagen var det dags för Sandviks affärsområde SMT att byta namn till Alleima och noteras på Nasdaq Stockholm.

På morgonen ringde vd:n och koncernchefen Göran Björkman symboliskt i Stockholmsbörsens klocka som markerar att ett nytt bolag gör entré.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Annons

Fem aktier i Sandvik ger per automatik en aktie i Alleima. Vid noteringen var ägarstrukturen alltså likadan som i Sandvik med investmentbolaget Industrivärden, Alecta Pensionsförsäkring och Swedbank Robur Fonder som de tre största ägarna.

Enligt Alleimas prospekt som publicerades 4 augusti finns det totalt drygt 250 miljoner aktier som vid noteringen ägs av cirka 141 000 kända aktieägare.

Hur Sandviks aktieägare kommer att förhålla sig till den nya aktien återstår att se. Anders Roslund som är verkstadsanalytiker på investmentbanken Pareto säger till tidningen Dagens industri att han tyvärr tror att många vill sälja. Detta eftersom de har valt Sandvik för att de vill ha verkstadsprofil på sin portfölj och då platsar inte ett stålbolag.

Enligt uppgifter till Dagens industri uppskattar analyshuset Kepler Cheuvreux Alleimas värde till 14-15 miljarder kronor vilket motsvarar mellan 55 och 60 kronor per aktie. I så fall är aktien en bra investering eftersom introduktionskursen låg på strax under 42 kronor.

Det var under Björn Rosengrens tid som vd för Sandvik som frågan om en avknoppning av SMT aktualiserades på allvar. Affärsområdet kunde inte leverera samma avkastning som resten av bolaget vilket väckte aktieägarnas missnöje.

Förhoppningen är alltså att avknoppningen ska leda till att kvarvarande Sandvik får en bättre värdering. Om det inte sker inom de kommande tre till fem åren tror Kepler Cheuvreux att bolaget återigen står inför en uppdelning. Denna gång i en gruvverksamhet och en verktygsverksamhet, skriver Dagens industri.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan