Annons

Annons

Annons

Brynäs

Friskole-vd:n om kontroversiella skolgården: "Kanske innovativt i överkant"

Kommunen har nekat bygglov för Raoul Wallenbergsskolans idé med en skolgård under en förskola vid Ahlgrensfabriken.

– Det är kanske ingen som gjort det tidigare, men vi ser det som en fördel, säger Per Egon Johansson, skolans vd.

Text: 

På sitt augustimöte sa en enig samhällsbyggnadsnämnd nej till att ge Pure Housing bygglov för att förvandla Ahlgrensfabriken till en skola åt friskolekoncernen RWS.
Politikerna i nämnden såg två problem. Dels att skolgården skulle bli för liten och delvis inrymd under en byggnad, dels att skolan riskerar att generera för mycket trafik i området.

– Vi ska ta förnyad kontakt med kommunen för att se om vi kan komma framåt på ett eller annat sätt, säger Per Egon Johansson som fortfarande ser Ahlgrensfabriken som en utmärkt lokal för Raoul Wallenbergsskolan.

Bild: Markus Boberg

Annons

Nu utvecklar Per Egon Johansson, som startade Raoul Wallenbergsskolan 2006, hur han ser på kommunens nej.

Annons

– Jag förstår att det uppfattas som lite ovanligt med en skolgård under en byggnad. Det kanske är innovativt i överkant. Men vi vill ha barnen ute så mycket som möjligt och då är det en fördel med tak. Både som skydd för regn och sol. På våra befintliga skolor har vi till exempel spänt upp segel över en del av skolgården som väderskydd. Det är kanske ingen som gjort så här tidigare, men vi ser det som en fördel, säger han.

När det gäller trafiksituationen upplever Per Egon Johansson att politikerna generaliserar.

En skolgård under förskolan som i sin tur byggs på pålar. Så såg förslaget ut som nekades bygglov. Illustration: Kaminsky arkitektur.

– De menar att en friskola alltid genererar mycket trafik. Men vi vill ha ett litet och smalt upptagningsområde. Vi lockar elever som bor i närområdet, och uppmuntrar dem att gå eller cykla till och från skolan. Det är vår inriktning, så vi anser att behovet av en trafiklösning inte är så stort i vårt fall.

Han har haft ett möte med fastighetsägaren för att se hur man kan gå vidare med en förändrad bygglovsansökan.

– Vi kommer att se över vårt upplägg på ett eller annat sätt och ta förnyad kontakt med kommunen under hösten, säger han.

För RWS är fortfarande inställda på att öppna i just Godisfabriken.

Annons

Efter avslaget i nämnden hotade fastighetsägaren med att låta tomten stå orörd i tio år. – Jag noterade det i artikeln, säger Per Egon Johansson som ändå hoppas kunna lämna in en modifierad bygglovsansökan under hösten.

Bild: Markus Boberg

– Vi har inget annat alternativ. Vi är helt inriktade på att det är här som gäller. Det är vår taktik att försöka komma in i en kommun och lösa ett problem. Här har vi ett framväxande område som kommer att få invånare som behöver en skola, och verkligen en förskola. Många kommuner ser friskolor som något som kommer in och stör, ändrar förutsättningarna. Det är inte så vi vill arbeta, säger Per Egon Johansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan