Annons

Annons

Annons

Matsnusket

Anställdas bilder visar snusk och fusk på snabbmatsrestaurangen i Gävle

Det fuskas i köket på Burger King i Gävle. Det vittnar nuvarande och tidigare anställda vid snabbmatsrestaurangen om. Mat som skulle ha kastats märks om och serveras till gäster. Färdiggrillat varmhålls för länge och vid inspektioner göms det som inte får synas.

Text

Burger King i Hemsta.

Annons

De personer som tidningen pratat med säger att de också varit tvungna att fuska på jobbet. De har märkt om råvaror, använt ingredienser som stått framme för länge och varit med om att det gömts gammal mat vid inspektioner.

Devisen är att allt ska användas för att volymerna av "waste" ska hållas nere.

– Sallad som skulle ha slängts står kvar i kylen, den preppas och står på bänken tills den tagit slut. När den stått framme tre timmar ska den kasseras, men det sker inte, säger en av personerna.

En timer tickar ned för att hjälpa personalen att hålla koll på att maten inte står framme för länge. När köttet är färdigt i grillen ska det säljas inom en timme, sedan ska det kasseras. Men det kan stå i flera timmar, personalen trycker bara på timern så att den startar om. Det säger både nuvarande och tidigare anställda.

Annons

Annons

– Det gäller också kyckling, till exempel chickennuggets som säljs mest till barn, nuggets kan stå färdiga i flera timmar, säger en tidigare anställd.

TV: Filmen visar hur det går till på Burger King i Gävle. Filmen nedan består av flera klipp som är filmade vid restaurangen vid flera olika tillfällen under året.

Inbäddat innehåll

Burger Kings koncept är att burgarna grillas över öppen låga. De medarbetare som tidningen pratat med är övertygade om att det är mögel i grillmaskinen. Smutsen synas när maskinen är avstängd och man lyfter på filtret.

Varför görs grillen inte ren dagligen?

– Det tillhör inte rutinerna. Det är två personer som ska stänga restaurangen och man har 45 minuter på sig att städa allt. Om man arbetar över så får man inte betalt för det, säger en person som fortfarande är anställd.

Vad säger Gävle kommuns miljöinspektörer?

– De blir manipulerade. De kommer in, presenterar sig och under tiden som de byter om till skyddskläder för att gå in i köket varskos personalen som ser till att plocka undan alla spår av fusk. Felmärkt mat göms undan i elskåpet. Det finns ingen anledning för en inspektör att titta in bakom en dörr som det står elskåp på, säger en tidigare anställd.

I nedre listen i pommesfrysen finns smuts och möjligtvis mögel.

Annons

Smuts och mögel vid listen i frysen för pommes frites har heller inte upptäckts vid inspektionerna.

– Frityroljan byts sällan. Den är svart som motorolja till slut, säger en tidigare anställd.

2019 granskade Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder Burger King. Tidigare anställda vittnade om hur gammal mat märktes om och burgare som varmhölls för länge och sedan serverades.

Annons

En av personerna som tidningen nu pratat med arbetar fortfarande kvar på snabbmatsrestaurangen i Hemsta. Den anställde deltar själv i fusket i köket och ser inget annat alternativ. Hen vågar inte framträda med namn av rädsla för repressalier.

Jag vill berätta hur det är så att Gävleborna själva kan bestämma om de vill äta där eller inte.

Den anställde serverar burgare som hen själv aldrig skulle vilja äta. Men hen vill berätta hur det går till, eftersom köket ligger dolt för gästerna.

– Jag vill berätta hur det är så att Gävleborna själva kan bestämma om de vill äta där eller inte, säger den anställde.

– Vi filtrerar oljan varje dag, hur ofta den behöver bytas beror på hur mycket som friteras. Om oljan är godkänd används den igen, säger restaurangchefen.

– Det är en ögonblicksbild som vi får vid våra besök, säger Gävle kommuns miljöchef Patrik Gustavsson.

Bild: Johan Järvestad

Tidningen har också pratat med Gävle kommuns miljöchef Patrik Gustavsson.

Annons

I början av året gjorde kommunen en kontroll av restaurangen efter att klagomål inkommit.

– Det är en ögonblicksbild som vi får vid våra besök, säger han.

Vid kontrollen på Burger King i början av året noterades anmärkningar om smuts och vatten på golvet samt att porten till varuintaget inte slöt tätt så att skadedjur skulle kunna ta sig in.

Den senaste kontrollen som genomförts dessförinnan var under 2020.

– Då var det bristande hygien på golvet vid frysrummet, under fritösen och pommesfrites-värmaren. Där var mer smuts än vad som är rimligt, säger Patrik Gustavsson.

När en livsmedelskontroll genomförs finns det många punkter som kan kontrolleras, men vilka kan variera från en gång till en annan.

Annons

– Det är allvarligt så klart om det sker, säger Patrik Gustavsson om uppgiften att mat som det fuskas med i köket städas undan medan inspektören gör sig i ordning.

Behållare med råvaror i kylskåpet. Alla ska märkas med bäst före-tid.

Det kryper myror på läskautomatens kranar. När de hamnar i apelsinläsken syns det.

Mehadi Hassan, restaurangchef för Burger King i Hemsta, säger sig inte känna till att det skulle förekomma matfusk i köket.

– När jag jobbar försöker jag att ha koll på allt, om något är slut, om något behöver tas bort. Det spelar ingen roll hur mycket waste vi slänger. Ibland kostar det mycket, men det spelar ingen roll, säger han.

Annons

Mehadi Hassan säger att de inte serverar utgången mat. Han förnekar också att burgare och annat grillat varmhålls längre än tillåtet. Tvärtom menar han att de ber gästerna att vänta två minuter extra för att de ska få allting fräscht.

Han säger att summan av det som sorterats som "waste" för augusti kommer att sluta på omkring 11 000 kronor.

Är det en normal summa för en månad?

– Nej, nej, det brukar inte vara så mycket. Problemet är att personalen glömmer att skriva upp det som slängs ibland. Nu måste de skriva upp på en gång om de slänger någonting.

Rutinerna kring städning fungerar bra, både grill och fritöser rengörs regelbundet, enligt restaurangchefen.

– Jag är inte på plats 24 timmar om dygnet, men när jag är på plats fungerar allting bra.

Smutsiga lister där råvaror förvaras.

Annons

– Vi filtrerar oljan varje dag, hur ofta den behöver bytas beror på hur mycket som friteras. Om oljan är godkänd används den igen, säger restaurangchefen.

Frityroljan är svart.

En pommesfrys på Burger King.

Smutsiga lister i frysen.

Burger King i Hemsta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan