Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Jimmy, 34 från Gävle kan vinna stor musiktävling i USA med sin låt

Är nästa stora edm-hit i Avicii-stil från Gävle? Möjligheten finns då Jimmy "Aivia" Ersson, 34 från Gävle är en av 14 som har kvalificerat sig till final i den amerikanska tävlingen Unsigned Only. Detta i konkurrens med tusentals andra låtar.

Text: 

När Jimmy Ersson inte gör musik jobbar han som systemförvaltare på Gästrike Återvinnares IT-avdelning - kontoret alltså. Hans låt "Have you ever really lived" har spelats runt om i världen på varuhus, klubbar och radiostationer. Den har också shazamats 430 gånger när vi kollar - alltså att folk har låtit appen Shazam svara på vad låten heter.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Efter att Jimmy Erssons förebild Avicii dog för fyra år sedan fick den 34-årige Gävlebon ny motivation att producera dansgolvs-hittar i den svenska edm-gigantens anda (utläses electronic dance music). Han ramlade över en amerikansk tävling vid namn Unsigned Only på nätet i juni och bestämde sig för att skicka in "Have you ever really lived?" utan några större förhoppningar. Det kostade dessutom 30 dollar att anmäla sig.

– Men jag tänkte att "jag gör väl det då". Det kan ju vara någon som hör den, så får man lite promotion på vägen, berättar Jimmy Ersson.

I juryn sitter en rad kända namn från musikbranschen som Robert Smith från The Cure. Men vi får nog förmoda att just depprockens konung inte kommer att bedöma edm-kategorin. I juli damp det ner ett mejl om att han var antagen till semifinalen jämte 1 099 andra låtar. Och så 18 augusti ytterligare ett om att han tillsammans med 13 andra nått finalen. På den ospecificerade tidpunkten "i början på september" får han veta om han har vunnit, väldigt snart alltså. Kanske satte en person på lokalradiostation i Borås fingret på varför just den här låten slår an.

Annons

Annons

– Han sa att det var precis en sån här glad låt som folk behöver efter covid-19 när man kan gå ut och festa igen.

Jimmy Ersson är uppvuxen i Hamrånge. Musik har han gjort sedan han var liten men det blev debut först året han fyllde 32 - vilket var 2019. Det hör ihop med att han är perfektionist, förklarar han. Han och Avicii började göra musik ungefär samtidigt - tidigt 00-tal och de använde också samma program FL Studio (Fruity Loops).

Bild: Nils Palmeby

Skulle han vinna det största priset har han chans på 20 000 dollar. Vinner han sin kategori kan han få en rad saker också men kanske framför allt är det uppmärksamheten som han vill åt. Faktum är att Jimmy Ersson älskar marknadsföring, det har han med sig från sin bakgrund som egenföretagande IT-konsult och utvecklare.

När det kommer till att marknadsföra just palindromet Aivia har vi en tydlig ingång bara i hur loggan ser ut. Jimmy Ersson hade en tanke med att bokstäverna i Aviciis namn skulle finnas med - och det är dessutom samma typ av a som Avicii hade i sin logga - där linjen som skapar triangeln i bokstavens överdel inte finns med. Han framträder också i bakåtvänd keps - precis som Tim "Avicii" Bergling ofta gjorde.

Hittills har Aivia fyra singlar ute, där han släppte första 2019 och två i år. Han jobbar på så vis att han köper en så kallad topline, vilket betyder sångmelodi. Det innebär också att han köper en licens för att använda låten och på så vis också får hundra procent av intäkterna. I den senaste låten är det en man som bor någonstans i Nordamerika som också är den samma som sjunger låten. Sedan skriver och spelar Jimmy Ersson in musiken till vokalspåret hemma med sin relativt enkla utrustning - två midikeyboards, dator med hyggligt ljudkort och hörlurar. Rösten förblir anonym - producenten är stjärnan - som det ofta fungerar i edm-världen. Han har köpt in flera exklusiva toplines som kan komma till användning framöver.

Annons

Annons

– Jag tycker om att utmana mig själv också. Så jag vill inte enbart göra edm - men melodierna är viktiga - man ska känna någonting och låtarna ska vara som en resa - en berg- och dalbana. Det är de som blir bäst.

* Här Aivias låt i vår Spotify-spellista med gästrikeartister som släppt musik 2022.

* Följ Aivia på Instagram och Tiktok.

Fotnot: En tävling kallad Fandemonium pågår parallellt som är separat från juryns röster. Där kan alltså vem som helst gå in och rösta på Aivias låt till och med 8/9.

I tävlingen Unsigned Only är en svensk till nominerad i kategorin Screen Shot - som syftar till musik som ska passa för film och tv.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan