Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Trots vallöften om fler jobb – fortsatt hög arbetslöshet i Gävle

Trots tidigare S-löften om fler jobb är arbetslösheten i Gävle nu något högre än inför förra valet. Coronapandemin slog sönder arbetsmarknaden, menar S-företrädare som nu ånyo utlovar krafttag: 5 000 nya jobb ska skapas till år 2030 och tillgången på byggbar mark öka markant.

Text: 

Åsa Wiklund Lång och Jörgen Edsvik besökte i veckan Gästrike Ekogas tillsammans med civilministern Ida Karkiainen.

Bild: Maria Carlsson

Annons

I onsdags besökte de båda S-kommunalråden Åsa Wiklund Lång och Jörgen Edsvik det kommunägda bolaget Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka. Med sig hade de civilministern Ida Karkiainen (S) som under några dagar turnerat runt i Gävleborg. Nu fick hon se hur länsbornas matavfall förvandlas till fossilfri biogas som bland annat driver 40 stadsbussar i Gävle och Gästrike Återvinnares alla sopbilar.

– Den här formen av kretslopp är helt fantastiskt. Att man kan använda matavfall till något som vi verkligen behöver nu, det vill säga energi och bränsle, sa hon.

Gästrike Ekogas vd Jürgen Lorenz berättade att efterfrågan på gasen nu är större än produktionen.

– Vi skulle vilja producera mycket mer, sa han.

Annons

Bland annat har vätgasproducenter hört av sig om att de vill köpa biogas och göra om den till vätgas.

Annons

Åsa Wiklund Lång, Jörgen Edsvik och Ida Karkiainen i samtal med Robert Eriksson, tekniker på Gästrike Ekogas.

Bild: Maria Carlsson

Men trots optimismen är kommunalråden försiktiga med att uttala sig om biogasanläggningens framtid. Satsningen har kantats av politiskt bråk. När anläggningen invigdes hade den kostat 145 miljoner kronor att bygga. Sedan dess har bolaget gått med förlust och ägarna Gästrike Återvinnare och Gävle Energi skjutit till 40 miljoner kronor för att undvika konkurs. Moderaterna har krävt att anläggningen ska säljas.

– Vi följer såklart väldigt noga vad som händer i ekogas och behöver ha förnyade politiska diskussioner om vad bolaget ska vara, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Men vätgasspåret är intressant, tycker hon.

– Vätgasen är en mycket bärande del av det vi vill bidra till att utveckla, den kommer att vara helt nödvändig i den gröna omställningen, säger hon.

Löftet från Socialdemokraterna är att skapa 2500 nya jobb i Gävle till år 2026 och minst 5000 nya jobb till år 2030. Gärna inom gröna näringar som just vätgasproduktion eller batteritillverkning.

– Det finns batteriproduktion som inte är av Northvoltkaraktär. Det behöver inte vara 3 000 arbetstillfällen i ett nafs, utan vi ser förfrågningar som gäller mindre anläggningar, säger Åsa Wiklund Lång.

– Företag inom trä och stål kan man också tänka sig, säger Jörgen Edsvik.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Men elnätet har i dag stora begränsningar. Gävle och Sandviken har nästan slagit i taket när det gäller elanvändningen, enligt Svenska Kraftnät. En utbyggnad av det svenska elstamnätet genom länet planeras, men först framåt år 2034. Även den havsbaserade vindkraft som Socialdemokraterna hoppas på ligger ett antal år framåt i tiden.

Annons

– De som behöver väldigt mycket el snabbt är det i dag i princip stopp för. Vi kan inte få hit ett nytt Microsoft. Då får vi jobba med de mindre företagen nu och successivt försöka öka tillgången på el och nätkapacitet, säger Jörgen Edsvik.

Hur då?

– Vindkraft, solenergi... All tillförd regional energi kan hjälpa oss att klara av den här puckeln till dess att de stora systemen är på plats, säger Åsa Wiklund Lång.

– Vi finns i ett geografiskt intressant område och har fått så många bevis att vi är att räkna med. Därför vore det tjänstefel av oss att inte sträcka på ryggen och säga att vi tror på Gävle. Vi tänker göra allt vi kan för att skapa möjligheter för företag att komma hit, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Bild: Maria Carlsson

Även inför förra valet utlovade Socialdemokraterna 2 000 nya jobb i Gävle. Ändå är arbetslösheten nu något högre än när den styrande S-, L-, C och MP-majoriteten tillträdde den 1 januari 2019. "Ett misslyckande", medgav Åsa Wiklund Lång när tidningen intervjuade henne i juni.

Annons

– Men vi har tillskapat många nya jobb, säger Jörgen Edsvik. Sedan hade vi coronasituationen som slog sönder vår arbetsmarknad ganska illa. Det är bara att beklaga. Men vi fortsätter etablera nya företag. Vi ser att den mark vi släpper går åt i rasande takt.

Kommunen har i dag bara nio hektar ledig byggklar mark trots målsättningen på 60 hektar.

Hur ska ni växla upp tempot?

– Vi har redan anställt fler personer inom mark och exploatering, säger han och hänvisar till att nya industri- och logistikområden är på gång i bland annat Tolvforsskolgen, Forsbacka och Gävle hamn.

Annons

Bild: Maria Carlsson

Den nya målsättningen är minst 400 hektar inflyttningsklar verksamhetsmark under mandatperioden och minst 900 hektar planerat till 2030. Kommunen måste även erbjuda snabb service till företagen och bygga ut VA-nät och annan infrastruktur, menar de.

Nära 5 000 kommuninvånare i arbetsför ålder är utan jobb samtidigt som flera arbetsgivare skriker efter personal. Matchningen går inte ihop. Ungefär fyra av tio arbetslösa i länet saknar fullgjord gymnasieutbildning. Hur ska de matchas mot de nya jobb som skapas?

– Det kommer inte bara att vara högkvalificerade nya jobb som skapas, utan även enkla arbetsuppgifter inom exempelvis lager, logistik och handel, svarar Åsa Wiklund Lång.

De framhåller att den kommunala vuxenutbildningen i år stärks med 30 miljoner kronor, något som de menar ska rusta fler arbetslösa för arbetsmarknadens behov.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan