Annons

Annons

Annons

Näringen

Skolan svarade när branschen ropade – startade transportprogram

Utbildningen är så ny att allt inte riktigt kommit på plats än. Trots det går elva elever på Praktiska gymnasiets fordons- och transportprogram och nära hälften av dem är tjejer.

– Jag tror att lastbilsserier på tv har inspirerat många, framförallt tjejer att välja yrket, säger skolans biträdande rektor Elisabet Övermalm.

Text: 

Om tre år möter du kanske det här gänget ute på vägarna. Taha Jasim, Agnes Lindgren, Thelma Isrealsson och Johanna Lagergren Trönell som alla går på frodons- och transportprogrammet på Praktiska gymnasiet i Gävle.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Praktiska gymnasiet i Gävle har sedan tidigare haft tillstånd att driva ett transport och fordonsporgram och under våren 2022 bestämde man sig för att det var dags att starta utbildningen.

– Vi har ett sammarbete med TYA och de sa att Gävle skulle vara en bra stad att ha utbildningen i eftersom det finns så många lediga tjänster häromkring, säger Joakim Ekenberg, skolschef för Praktiska gymnasiet och nationellt programansvarig för fordonsprogrammet.

Skolan har beställt en egen lastbil men tills dess lånar de en omärkt lastbil från en annan skola.

Bild: Patricia Ståhl

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA skrev i sin rapport som släpptes tidigare i augusti att lastbilsbranschen är i stort behov av förare. Omkring 50 000 förare väntas anställas runt om i landet de kommande tio åren. Samtidigt flaggar TYA för att det kommer krävas fler utbildningsplatser. Antalet ansökningar in på transportprogrammen i Sverige är nästan dubbelt så många som antalet platser. Något som Taha Jasim har fått erfara.

Annons

Annons

Taha Jasim tillsammans med klasskamraten David Jionmuri.

Bild: Patricia Ståhl

– Jag ville gå transportprogrammet men kom inte in när jag sökte förra året. Så jag gick VVS här på praktiska istället, säger han.

När skolan startade sitt transport-och fordonsprogram så fick han en andra chans och den här gången kom han in.

Nu går Taha Jasim i en klass på elva elever. Några av platserna på programmet är fortfarande tomma eftersom man kom ut med informationen om programmet lite sent på våren men av eleverna som kommit in så är nära hälften tjejer.

Simulatorn är ett bra sätt att mängdträna på trafikregler och att komma ihåg att ta ut svängarna. Här sitter Thelma Israelsson bakom ratten.

Bild: Patricia Ståhl

På tisdagens lektion får eleverna för första gången testa en lastbils-simulator. Thelma Israelsson fattar snabbt hur man ska köra för att varken köra på stenar eller hamna i diket.

– Jag gick ekonomi förra året för jag ville bli arkitekt men det fungerade inte för mig. Någon gång i livet vill jag jobba som lastbilsförare så då tänkte jag att jag söker in här istället, säger hon.

På en bänk bredvid simulatorn sitter Johanna Lagergren Törnell. Även hon har bytt från ett annat gymnasieprogram och känner nu att hon hittat rätt. Yrket finns nämligen i släkten.

– Min pappa är lastbilsförare. Första gången jag satt i en lastbil var jag typ åtta månader och jag har älskat det sedan dess, säger hon.

Annons

Även om simulatorn inte kan ersätta körning i en riktig lastbil så är det en bra introduktion till körningen för eleverna.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Johanna Lagergren Törnell hoppas på att få köra några av de tyngre fordonen. Trots att branschen blir allt mer jämställd och att rekordmånga kvinnor nu söker sig till lastbilsföraryrket så upplever Johanna Lagergren Törnell att det generellt är männen som kör de tyngre fordonen och långkörningarna.

– Men många företag söker kvinnliga förare nu för att uppmuntra fler tjejer att söka till yrket och för att bryta normen att det mest är killar som kör, säger hon.

Och för läraren Tomas Nilsson är det en ynnest att få hjälpa Johanna Lagergren Törnell och de andra eleverna i klassen att nå sina framtida yrkesdrömmar.

– Det är jättekul att få vara med och bygga upp programmet från början, det var en av anledningarna till att jag hoppade på det här, säger han.

Läraren Tomas Nilsson pendlar från Falun till arbetet på Praktiska gymnasiet i Gävle.

Bild: Patricia Ståhl

Tomas Nilsson är sedan tidigare lärare på samma program på skolan i Falun där han har arbetat i tio år. Han upplever att yrket är brett och att eleverna som söker sig till programmet kommer från flera olika bakgrunder.

– En del kommer hit för att de gillar att spela simulatorspel och andra för att de är fordonsintresserade. Det finns både de som ser fram emot att arbeta väldigt självständigt och som kan göra det samtidigt som det finns körningar där man träffar mycket folk och yrket är väldigt socialt. Har man bara ett grundintresse för att köra och teknik så passar man in här, säger han.

Det finns fortfarande platser kvar på Praktiska gymnasiets fordons- och transportprogram för den som är intresserad av yrket som lastbilsförare.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan