Annons

Annons

Annons

Gävle

Därför kryssade ett flygplan över Gävle i natt

Under natten mot måndag noterade flera Gävlebor hur ett flygplan åkte fram och tillbaka över Gävle. Tidningen kan nu berätta att det handlade om sökandet efter fjärrvämeläckor.

Text: 

Planet som sågs över Gävle under söndagskvällen och natten mot måndag var en planerad insats. Det säger Niclas Wiklund, driftchef för fjärrvärme på Gävle energi.

– Det här är en återkommande grej vi gör varje år. Vi termofotograferar, man letar varma ytor. Det gjordes under natten mot måndag. Det flög från kl. 22 till kl. 02.30.

Flygplanet kryssade över Gävle fram till 02.30, natten mot måndag.

Bild: Gustaf Hallin

Annons

Annons

Det är alltså ett årligt underhållsarbete. Ett företag i Örebro som är specialiserat på den här typen av undersökningar flög upp för att utföra uppdraget.

Anledningen att det inte informerades om det i förväg har en enkel förklaring:

– Det är svårt att veta exakt när de ska upp och flyga, annars hade man kunnat informera. Men det ska stämma med vädret.

Planeras det för fler flygningar?

– Inte något som är inplanerat. Normalt gör vi det en gång per år. Ett förebyggande underhåll för att hitta eventuella varma ytor för att se om det läcker från fjärrvärmesystem. Vi har hittat fem misstänkta läckor, men det är först när vi har tittat närmare som vi vet.

Niclas Wiklund, driftchef för fjärrvärme på Gävle energi säger att flygningen sker varje år och är en del av underhållet av fjärrvärmesystemet. Foto: Gävle energi.

Hur såg rutten ut?

– Han flyger fram och tillbaka över Gävle och förflyttar sig i sidled, i korridorer med ett par hundra meter emellan. Han åker ut över havet och vänder och flyger sedan in igen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan