Annons

Annons

Annons

Ridsport

Nu ska verksamheten i Lervik utvecklas – kommunen satsar

Nu står det klart att Gävle Ryttarsällskap kan utveckla sin verksamhet i Lervik och att de efter en lång tids väntan nu får en ny detaljplan.

Text

Bild: Arkivbild

Annons

"För drygt tio år sedan blev vi lovade ett nytt ridhus av Gävle kommun. Nu är det hög tid att man infriar sitt löfte," skrev Gävle Ryttarsällskap i ett debattinlägg i tidningen i juni.

Nu har majoriteten lagt fram ett förslag till nästkommande kommunstyrelse att beställa en förstudie samt ny detaljplan för Lervik.

Annons

Annons

– Det här är ett första viktigt steg för att förbättra ridsportens möjligheter till utveckling i Gävle med fler utövare och dessutom stärka Gävle ytterligare som idrottsstad. Men det är också ett viktigt beslut för att göra idrotten mer jämställd där ridsporten med sin stora majoritet kvinnliga utövare länge fått vänta på bättre förutsättningar för träning och tävling, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle, i ett pressmeddelande.

Gävle Ryttarsällskap bedriver en omfattande verksamhet i Lervik med bland annat ridskola, där Gävle kommun äger både marken och själva stallbyggnaden. En anläggning som i dag är omodern och saknar tillgänglighet för personer med funktionsvariation. Anläggningen möter inte heller det behov som finns för träningar och tävlingar eller dem nya kraven som finns på djurhållning.

Dagens detaljplan är från 1987 och har länge behövt förbättras. 2010 gjordes ett försök att utveckla verksamheten, då överklagades planen, men nu ska ett nytt försök göras.

I det mest omfattande scenariot ska moderniseringen leda till ett nytt ridhus med servicedel och omklädningsrum, nytt stall och ombyggnation av det redan befintliga stallet samt en ny utomhusbana med domartorn enligt ett pressmeddelande från majoriteten.

– Ridsporten fyller en viktig funktion i vårt samhälle, inte minst för unga tjejer. Det är också välkänt att personer med någon form av funktionsvariation eller psykisk ohälsa kan ges förbättrat mående genom samvaro med hästar och ridning. Här behöver vi ta ett större ansvar från politikens sida för att säkerställa en bra miljö och en långsiktigt hållbar verksamhet, säger Helene Börjesson (MP) ordförande i Kultur och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan